Vranjanki nagrada grada Beograda Despot Stefan Lazarević

Prestižna nagrada grada Beograda – Despot Stefan Lazarević za 2020. godinu uručena je dr Tatjani Stanojković iz Vranja, u kategoriji "Rad ili rezultati izuzetne vrednosti pojedinca kojima je dao značajan doprinos razvoju i unapređenju medicine".

Dr Tatjana Stanojković rođena je 1966. godine u Vranju.

Osnovnu školu Dositej Obradović, kao đak generacije, i Gimnaziju Bora Stanković završila je u rodnom gradu, a potom diplomirala na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, smer molekularna biologija i fiziologija.

Zaposlena je na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije od 1997. godine.

Od 2014. godine je rukovodilac laboratorije za modifikatore biološkog odgovora, a od 2020. godine načelnik odeljenja za eksperimentalnu onkologiju.

Značajan je njen rad u oblasti translacionih istraživanja i primene naučnih dostignuća u medicini.

Sa svojim timom pokrenula je po prvi put u Srbiji nova translaciona istraživanja iz oblasti radiobiologije i molekularne radijacione onkologije na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

Kao rezultat ovih aktivnosti u toku je formiranje laboratorije za radiobiologiju na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

- Translaciona istraživanja u radioterapiji imaju za cilj identifikaciju i validaciju ključnih prediktivnih biomarkera za osetljivost na radioteraapiju.

Ova istraživanja predstavljaju osnovu za individualizaciju radioterapije u budućnosti i dizajn optimalnog tretmana za maksimalnu korist za svakog pacijenta - navodi se u obrazloženju.

Član je i pokretač grupe iz Srbije za saradnju sa Konzorcijumom za radiogenomiku.

Posebno je doprinela što se ovom saradnjom i započetim translacionim istraživanjima Institut za onkologiju i radiologiju Srbije našao u društvu vodećih instituta Evrope i sveta iz oblasti radijacione biologije.

Dr Tatjana Stanojković se kontinuirano bavi istraživanjem u oblasti eksperimentalne onkologije.

U ovoj oblasti ima uspešnu saradnju sa vodećim naučnim institucijama i pojedincima u zemlji i inostranstvu, što je značajno uticalo na vidljivost i prestižnost Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije u naučnoj zajednici.

Do sada je publikovala preko 140 naučnih radova i poglavlja u knjigama.

Njeni radovi su redovno citirani u veoma uticajnim međunarodnim časopisima, a njen "H indeks" iznosi 24.

O kvalitetu i uticajnosti naučnog rada dr Tatjane Stanojković govori i podatak da se nalazi na rang-listi za 2019. godinu od 2 odsto najuticajnijih naučnika u svetu koju je objavio Stanford University.

Među prvima su dr Stanojković dobijanje prestižne nagrade čestitali članovi Zavičajnog udruženja Vranjanaca u Beogradu „Žuto cveće“ i poželeli joj "nova dostignuća i uspehe u naučnom radu".

Najnovije vesti