Vranjanki Aleksandri Jovanović nagrada Mladi Dis

Aleksandra Jovanović iz Vranja dobitnica je ovogodišnje nagrade "Mladi Dis", potvrdila je Vranje News-u ova talentovana književnica i dramaturškinja.

Stručni žiri u sastavu Enes Halilović, Uroš Ristanović i Nemanja Veljović Subrosa doneo je odluku da joj to priznanje pripadne za rukopis poezije "Jagma", koji je stigao pod šifrom "Pekmez od šljiva".

- Nagrađeni rukopis uspeva da na nepretenciozan i suptilan način prikaže lična iskustva pojedinca, ali i da kroz njih u horizont razmišljanja prizove savremene i uglavnom prećutkivane teme poput iseljeništva, problema urbanizacije grada i otuđenja od porodice i društva - obrazložio je žiri.

Vest o nagradi Aleksandru je zatekla u rodnom gradu, izjavila je ona za Vranje News.

- Vest me zatekla kod kuće u Vranju, bukvalno me probudila ta vest, zatečena sam, ne znam kako bi trebalo da se osećam povodom toga, ali sam stvarno zahvalna.

Još je u srednjoj školi Dis bio važan za sve nas i veoma popularan, pisao je o vinu i boemskom životu i svi smo ga voleli.

Velika je čast da ja sada imam neku plaketu sa njegovim imenom, prosto je zastrašujuće - rekla je Aleksandra za naš portal.

O tome šta joj je bila vodilja za pisanje ovih stihova, Aleksandra kaže da je to za nju bila vrlo intimna stvar.

- Pesme su nastale prošlog leta, govore o pripadnosti, o domu i zemlji, ali ne kao geografskoj odrednici, govore o tome koliko je "puštanje korena" bitno i kako pripadanje određenom mestu određuje identitet čoveka.

Nemam još uvek odgovore na ta pitanja, ali me svakako to nagnalo da pišem.

Ovaj rukopis bi trebalo da bude pretočen u knjigu koja će nositi isti naslov "Jagma" i to u skorije vreme - rekla je Aleksandra za Vranje News.

Od 23 pristigla rukopisa žiri je posebno pohvalio i autore Vuka Vučkovića, Milicu Bešić, Jelenu Marinkov i Lenu Volgin.

Nagrada Mladi Dis sastoji se od plakete i štampanja nagrađene zbirke poezije.

Uručenje nagrade biće na završnim svečanostima pesničke manifestacije "Disovo proleće", koja se ove godine održava 57. put.

Manifestaciju organizuje Gradska biblioteka u Čačku u čast poezije Vladislava Petkovića Disa, koji je rođen u selu Zablaće kod Čačka.

PROFIL

Aleksandra Jovanović rođena je 1996. godine u Vranju. Nakon završene Gimnazije Bora Stanković upisala je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, odsek dramaturgija, gde je diplomirala u septembru 2019. Trenutno pohađa master studije na Fakultetu dramskih umetnosti, modul dramaturgija. Neke od njenih pesama objavljene su 2019. godine u zbornicima Kiprijanov kladenac, Palanačko leto i Garavi sokak. Njena priča "Prava devojka" objavljena je u zbirci kratkih priča "Daljine" 2019. godine. Priča "Tuđi" biće štampana u zborniku Službenog glasnika ove godine, a tokom 2020. godine biće štampan njen roman za decu "Crna ptica", u izdanju Kreativnog centra.

Najnovije vesti