Vranjanke u ritmu Evrope: Devet aduta za jednu pobedu FOTO

Devet devojaka, tri pevačice i šest plesačica, odabrano je da predstavlja Vranje na najvećem dečjem muzičkom takmičenju "Srbija u ritmu Evrope". Upoznajte Emiliju, Milu, Sofiju, Teodoru, Jovanu, Aleksandru, Mariju, Janu i Irinu koje su za Vranje News govorile o pripremama i svojim impresijama pred ovo takmičenje. Od srede 12. juna svi mogu da ih podrže SMS glasanjem ako pošalju - pesma 08 (sa razmakom) na broj 1557.

Grad Vranje će ove godine drugi put učestvovati na najvećem dečjem muzičkom takmičenju "Srbija u ritmu Evrope", koje će 22. juna biti održano u Vrnjačkoj Banji.

Devet devojaka, tri pevačice i šest plesačica, odabrano je da predstavlja svoj grad i jednu od zemalja čije ambasade podržavaju ovo takmičenje.

U skladu sa propozicijama, Vranjankama je zapala Turska, kao zemlju čiju će muziku i tradiciju predstavljati.

Pored prošlogodišnjih učesnica Emilije Mišić i Mile Nikolić, ove godine je na audiciji izabrana i treća pevačica - Sofija Stanković.

Tim iz Vranja takođe čine srednjoškolske okupljene u šestočlanu plesnu grupu "Lollipop" - Teodora Bogdanović, Jovana Jovanović, Aleksandra Đorđević, Marija Sotirović, Jana Stošić i Irina Irić.

Već četiri meseca "devetorka" intenzivno vežba, kako koreografiju, tako i pevanje.

Jedna od plesačica Jovana Jovanović (17), kaže da se probe održavaju svakog vikenda u sali OKCE, kada dolaze koreografi iz Beograda koji su osmislili čitav nastup.

- Devojke koje vežbaju sa nama bave se modernim baletom, a mi smo hip hop plesačice, pa je bilo malo problema dok se naviknemo na taj fazon.

To su drugačiji stilovi plesanja, ali mi smo uspele da se snađemo i to je najbitnije – kaže Jovana, inače učenica treće godine Gimnazije Bora Stanković.

Ovo je, ističe ona, najozbiljnija manifestacija na kojoj će učestvovati sve zajedno.

- Išle smo i na državna prvenstva u modernim plesovima, ali ovo takmičenje predstavlja veliki izazov za nas i zbog toga smo sve veoma uzbuđene – dodaje Jovana.

Mila Nikolić (18), koja je sa Emilijom prošle godine na istom takmičenju predstavljala Portugal, kaže da su njih dve bile obaveštene pre audicije u Vranju, da će i ove godine sigurno pevati na ovoj velikoj manifestaciji.

Pesma koju pevaju je, kaže, na engleskom, takva je i u originalu i ne postoji uopšte turski prevod za nju.

- Trebalo je da nam prevedu pesmu, ali na kraju ipak nisu.

Bez obzira na to, videće se da predstavljamo Tursku.

Inače, Ema i ja nismo morale da idemo na audiciju, a Sofija je bila izabrana pošto je za pesmu koju pevamo potrebno troje.

Mi, takođe, imamo profesora pevanja sa kojim vežbamo.

Oni se smenjuju, pa jedne nedelje dolazi profesor pevanja, a druge nedelje koreografi i tako se svi zajedno spremamo.

Uvek vežbamo sa nekim od njih, ali uvek celu koreografiju sa pevanjem – priča Mila za Vranje News.

Ove godine, kako kaže, većina učesnika peva na engleskom, i to su uglavnom poznatije pesme široj javnosti, za razliku od prethodne godine.

Dodaje da i one imaju koreografiju i igraju sa devojkama iz plesne grupe.

- Pesma nije toliko zahtevna za pevanje, u smislu da ne zahteva ne znam kakve vokalne sposobnosti.

Više je ritmična, razigrana i to je super jer možemo lepo da uklopimo pevanje i igranje.

Ja mnogo volim javni nastup i jedva čekam da sve počne.

Uvek imam tremu pred sam nastup, ali u isto vreme i jedva čekam da izađem na binu.

Prošle godine je bio toliko lep osećaj kada smo nastupale; imale smo specijalne efekte, dim na sceni i nama je sve to mnogo popravilo raspoloženje.

Ali, mislim da će sada sve da nam bude zanimljivije jer nas je više – ističe Mila koja ove godine upisuje Filološki fakultet u Beogradu i nastavlja tamo sa pohađanjem Muzičke škole Josip Slavenski.

Dodaje da će, kao i prošle godine, i sada grad organizovati prevoz za sve koji žele da ih podrže na takmičenju u Vranjačkoj Banji.

- Ide jedan autobus i to su uglavnom naši drugari, koji će da nas bodre i navijaju za nas – dodaje Mila.

Plesačica Aleksandra Đorđević (17), učenica druge godine Medicinske škole dr Izabel Emsli Haton, kaže da je njima u početku bilo problematično da se naviknu na tursku muziku.

- Pogotovo na daire jer do sada nismo igrale ništa slično, ali smo se snašle i sada je sve odlično.

Ovo je za nas malo drugačiji tip takmičenja.

Inače se kao grupa takmičimo, ali učestvujemo na takmičenjima gde se igra moderan ples i takmičimo se protiv grupa sličnih nama.

Ovo je skoz novo i drugačije za nas i mislim da zbog toga sve imamo tremu – kaže Aleksandra koja se plesom bavi od drugog razreda osnovne škole u Plesnom klubu Fenix.

Ona dodaje da "bez obzira na to što pesma nije na turskom jeziku, odmah na početku sa prvim ritmom, čuje se da je to turska melodija".

Mlada pevačica Sofija Stanković (17) pohađa istovremeno drugi razred Gimnazije i Muzičku školu Stevan Mokranjac.

Kaže da uopšte nije očekivala da će biti izabrana, i da je na audiciju došla „tek onako, želeći da čuje samo šta će da joj kaže žiri“.

- Na kraju su mene izabrali. Bila sam zaista iznenađena.

Inače, ja sam se i prošle godine prijavila, ali nisam bila izabrana.

Ovakva vrsta takmičenja za mene predstavlja novo i veliko iskustvo, jer nikada do sada nisam pojavila na tako značajnom takmičenju – kaže ona.

Sofija je član gimnazijskog i hora Muzičke škole, i ranije je nastupala i osvajala nagrade na republičkim takmičenjima, ali je, ističe ovo nešto sasvim drugačije.

- Zbog toga sam i uzbuđena jer ne znam šta me očekuje.

Imam veliku tremu i mislim da jedina od svih ostalih devojaka imam tremu.

Znam da će da bude euforično, i mislim da će ta atmosfera kada izađemo na scenu da razbije i tremu i nervozu i da ću uspeti da se oslobodim i demonstriram na pravi način ono za šta se spremamo nekoliko meseci – kaže Sofija.

Marija Sotirović (17), jedna od plesačica iz ovog tima, kaže da se plesom bavi otkad zna za sebe.

Iako je nastupala na raznim takmičenjima u modernim plesovima, ovo je za nju nešto skroz drugačije i zanimljivije.

- Mi nikada do sada nismo igrale dok neko peva.

Ovo će biti ogromna scena sa reflektorima i zamišljam da će sve da bude mnogo magično.

Nosićemo šalvare u crvenoj boji. Sve je u orijentalnom stilu.

Muzika je turska, melodija, pokreti – kaže Marija učenica treće godine Hemijsko-tehnološke škole.

Plesna grupa Lollipop, kako kaže, postoji oko pet godina u Vranju, ali je klub iz Niša i postoji mnogo duže.

Ona napominje da će im biti potrebna podrška tokom glasanja koje će biti otvoreno od 12. juna.

- Nastupamo pod rednim brojem 8 i od 12. juna svi koji žele mogu da glasaju tako što će da pošalju pesma 08 (sa razmakom) na broj 1557.

Naša očekivanja su velika. Najviše bismo volele da pobedimo i dovedemo takmičenje u Vranje – zaključuje Marija.

SUSRET SA AMBASADOROM

Mila Nikolić je ovom prilikom podsetila da su Emilija i ona kao prošlogodišnje učesnice ovog takmičenja krajem oktobra prošle godine imale priliku da nastupaju na prijemu povodom obeležavanja Dana Republike Turske u Beogradu.

- Pevale smo himnu Turske i Srbije i tom prilikom smo upoznale ambasadora Turske Tandžu Bilgiča. Tada je on izrazio želju da mi budemo grad koji će da predstavlja Tursku. Bio je spreman i da dođe u Vranje da nas podrži. Zaista je zanimljiv čovek i uspostavile smo dobru komunikaciju sa njim, slale smo mu i fotografije sa naših priprema. Ovom prilikom želimo da kažemo da nam je baš žao što nije uspeo da dođe da vidi naše pripreme. On je na neki način zaslužan što smo mi ovde sada i što predstavljamo Tursku, a verovatno je hteo da nam pomogne da imamo možda više glasača. Ta prilika je, nažalost, propala i mnogo nam je žao zboga. Zaista je izuzetan čovek i smatramo da bi njegov dolazak u Vranje bio idealna prilika i za nas, kao i za grad, za našu promociju, za sve – zaključila je Mila za naš portal.

Na manifestaciji „Srbija u ritmu Evrope” učestvovaće 24 grada i opštine, među kojima je i Vranje.

Ovogodišnji domaćin festivala je Vrnjačka Banja, koja je prošle godine pobedila na takmičenju u Nišu.

Glavna nagrada je plaćeni put pobednicima u zemlju koju predstavljaju.

Žiri, kao i do sada, biće sastavljen od predstavnika gradova takmičara u živom televizijskom programu čiji glasovi čine polovinu od ukupnih bodova, dok drugu polovinu čine SMS glasovi.

Manifestacija “Srbija u ritmu Evrope” održava se od 2008. godine, a namenjena je deci u osnovnim i srednjim školama i osmišljena u skladu sa Evropskom poveljom o učešću mladih u životu na opštinskom i regionalnom nivou, Belom knjigom EU o mladima, Nacionalnom strategijom za mlade Republike Srbije i Akcionim planom politike za mlade u Vojvodini.

Cilj manifestacije je podsticanje, razvijanje, prepoznavanje i očuvanje mladih talenata u Srbiji, promocija interkulturalnosti, tolerancije, ravnopravnosti polova, poštovanje ljudskih prava, različitosti, saradnje i doživotnog učenja.

Finale manifestacije iz Hale sportova Vlade Divac u Vranjčkoj Banji biće emitovano u direktnom prenosu na Prvoj srpskoj televiziji – PRVA TV 22. juna u 12 časova.

J. Ristić

Najnovije vesti