Vranjanka Ivana Tasić izdala prvi solistički album FOTO/VIDEO

Ivana Tasić Mitić, solistkinja RTS-a i dugogodišnja vokalna solistkinja grupe Izvor iz Vranja, izdala je svoj prvi samostalni album.

Kompakt disk u izdanju PGP RTS-a, pod nazivom Zaplakala Šar-planina, pojavio se ovih dana.

Na njemu je sedamnaest izvornih narodnih pesama, a među njima dve autorske kompozicije.

Ivana je album snimila uz pratnju Narodnog orkestra RTS-a, pod upravom Vlade Panovića.

Ona za Vranje News kaže da je ovaj album objavljen pre dva dana.

"Izvorne pesme koje se nalaze na njemu su sa prostora Vranja, Kosova i Metohije i Makedonije.

Dve autorske kompozicije su Zaplakala Šar-planina i Pod gorom se šetalo devojče.

Veoma sam ponosna na ovaj projekat.

On predstavlja krunu mog dosadašnjeg bavljenja tradicionalnom muzikom", kaže Ivana za naš portal, uz napomenu da je u planu promocija albuma, najpre u Beogradu, a zatim i u Vranju.

Izdavanje ovog CD-a pomogla je lokalna samouprava, preko projektnog finansiranja projekata u kulturi za 2022. godinu.

"Zahvalna sam Gradu Vranju što je podržao izdavanje ovog albuma", kaže na kraju Ivana.

Profil

Ivana Tasić potiče iz muzičke porodice, u okviru koje je naučila najveći broj izvornih pesama. U periodu odrastanja, njen glavni informator u porodici je bio otac Dragan, koji je i sam interpretirao izvorne pesme i bio nagrađivan na festivalima posvećenim izvornom muzičkom stvaralaštvu. Dalje usavršavanje Ivaninog vokalnog izraza odvijalo se uz Slobodana Jovanovića, uvaženog reprezenta vranjske vokalne tradicije. Ivana je učestvovala na nekoliko značajnih festivala izvorne muzike, sa kojih je ponela brojna priznanja i nagrade. Posebno izdvaja osvojeno prvo mesto na festivalu Carevčevi dani u Velikom Gradištu (2000), posvećenom Vlastimiru Pavloviću Carevcu. Još jedno značajno priznanje je i Nagrada 7. septembar, koju joj je grad Vranje dodelio za izuzetan doprinos u očuvanju vranjskog muzičkog nasleđa. Od 2004. godine Ivana je član vokalno-instrumentalnog sastava Izvor iz Vranja. Ova grupa se bavi negovanjem i izvođenjem tradicionalne srpske muzike na starim instrumentima, sa posebnim naglaskom na muzičko nasleđe juga Srbije i Kosova i Metohije. Sa grupom Izvor Ivana je objavila album Ogrejala mesečina (2005), u izdanju Etnografskog muzeja u Beogradu. Održala je više od 300 nastupa i koncerata u zemlji i inostranstvu (Grčka, Bugarska, Severna Makedonija, Italija, Španija, Slovenija, Nemačka, Francuska, Bosna i Hercegovina ...). Od 2008. godine, Ivana Tasić sarađuje sa grupom Biber, sa kojom je održala više koncerata. Na albumu ove grupe, objavljenom 2020. godine u izdanju PGP RTS-a, našle su se dve njene numere - Air da ne storiš majko i Svu noć mi bilbil prepeva. Ivana je dugogodišnji solista RTS-a i redovni učesnik brojnih manifestacija u organizaciji Muzičke produkcije ove medijske kuće. Najponosnija je na trajne snimke za Fonoteku Radio Beograda. Svoj prvi trajni snimak načinila je sa samo 15 godina, a reč je o čuvenoj vranjskoj gradskoj pesmi Zemi me, zemi. Osim vranjskih, za Tonski arhiv Radio Beograda Ivana je snimala i kosovske i makedonske izvorne pesme. Godine 2008. napravila je i trajni zapis numere Pod gorom se šetalo devojče, čiji je autor Vlada Panović, šef Narodnog orkestra RTS-a.

Panović: Ivana rame uz rame sa najvećim pevačima

"Ivana vokalna virtuoznost briljira u šarenolikom repertoaru klasika narodne muzike. Od vranjskog melosa, gde je, mogu slobodno reći, stala rame uz rame sa najvećim pevačima koje je Srbija imala, ona suvereno vlada i ostalim oblastima, od Kosmeta i Makedonije, pa do centralne Srbije i Bosne. Njene interpretacije najzahtevnijih pesama iz naše bogate muzičke riznice, odišu elegancijom i lakoćom, svojstvenom samo retkim velikanima narodne muzike. Snimajući zajedno za Arhiv Radio Beograda, Ivanin dolazak je uvek bio malo slavlje muzike za Narodni orkestar RTS-a i mene lično. To je lepota koju smo zajedno godinama stvarali za generacije koje dolaze", objavljene su impresije šefa Narodnog orkestra RTS-a Vlade Panovića iz Ivanin CD.

Najnovije vesti