Vranjanci selektirani za takmičarski program Viminacijum festa

Predstava Ništa nećemo zaboraviti Pozorišta Bora Stanković u Vranju selektirana je za glavni takmičarski program šestog Viminacijum festa, koji će se održati od 17. do 23. juna na poznatom arheološkom lokalitetu kod Starog Kostolca, potvrdio je Vranje News-u Bojan Jovanović, umetnički direktor vranjskog teatra.

Reč je o ostvarenju koje je prema romanima Vranjanke Vere Cenić (dramatizacija Tijane Grumić) režirao Jug Đorđević, reditelj iz Vranja koji živi i stvara u Beogradu.

Odluku o selekciji donelo je umetničko veće Viminacijum Festa, koji se već šesti put održava pod sloganom Mitovi stari i novi, a na osnovu predloga selektora Mihajla Nestorovića.

Predstava će u takmičarskom programu ovog festivala biti odigrana 18. juna ove godine.

U konkurenciji će biti šest pozorišnih ostvarenja iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Slovenije (vidi okvir).

Podsećanja radi, predstava Ništa nećemo zaboraviti, u režiji višestruko nagrađivanog vranjskog reditelja Juga Đorđevića, premijeru je imala u oktobru 2023, na otvaranju 43. Borinih pozorišnih dana u Vranju.

Tekstualni predložak nastao je prema dva romana Vranjanke Vere Cenić – Kanjec filjma i Ista priča, u kojima autorka kroz fiktivnu radnju prožima sopstveno iskustvo hapšenja u 19. godini života i preživljavanja Golog otoka, kao i života i odnosa prema društvu mnogo godina kasnije.

Vranjanci već nagrađivani na Viminacijumu

Podsećanja radi, na 4. Viminacijum festu 2022. godine glumici vranjskog ansambla Kristini Janjić Stojanović pripala je Nagrada Zlatna fibula, za najbolje glumačko ostvarenje na festivalu. Ona je tada nagrađena za ulogu Kasandre/Ifigenije u predstavi Okamenjeno more, premijerno izvedenoj u vranjskom teatru u januaru 2022, u režiji Stevana Bodrože.

Osim Juga Đorđevića i Tijane Grumić u autorskom timu predstave Ništa nećemo zaboraviti su i Andreja Rondović (scenografija), Velimirka Damjanović (kostimi) i kompozitorka Julija Kasteluči.

U predstavi igraju Jelena Filipović, Radmila Đorđević, Žetica Dejanović, Milena Stošić, Anica Petrović, Anđela Vlajković, Bojan Jovanović, Marko Petričević, Marko Nikolić i Nikola Stojković.

Ideja o osnivanju Viminacijum festa, koji u mističnoj atmosferi drevnog lokaliteta Viminacijum okuplja predstave mitoloških sadržaja, kao i one koje na temeljima drevnih mitova i legendi izgrađuju i obrađuju savremene teme, rodila se 2018. godine kada je održan prvi festival.

Pored dramskog, festival promoviše i ostale umetničke izraze.

Program Viminacijum festa 2024

Ponedeljak 17. jun
Slovensko narodno gledališče Nova Gorica
Dominik Smole, ANTIGONA, režija: Luka Marcen

Utorak 18. jun
Pozorište Bora Stanković Vranje
Po romanu Vere Cenić, NIŠTA NEĆEMO ZABORAVITI, režija: Jug Đorđević

Sreda 19. jun
Beogradsko dramsko pozorište, Beograd
Johan Volfgang Gete, (PRA)FAUST, režija: Boris Liješević

Četvrtak 20. jun
Akademija umjetnosti Banja Luka / Narodno pozorište Republike Srpske
Euripid, HEKABA (prema rediteljskom čitanju Branka Pleše), režija: Radoslav
Milenković – ispitna predstava studenata treće godine u klasi prof Radoslava Milenkovića

Petak 21. jun
Narodno pozorište Sarajevo / Mittelfest Cividale Italy / BNP Zenica
Autorski projekat Harisa Pašovića, MARLENE DIETRICH: pet tačaka optužnice

Subota 22. jun
Narodna biblioteka Budva / Beo Art, Beograd
Vuk Bošković, KOSARA i VLADIMIR, režija: Bojan Dimitrijević

Nedelja 23. jun
Svečano zatvaranje festivala i dodela nagrada za najbolju predstavu festivala Viminacium Maximus i dodela zlatne figule najboljem glumcu.
Posle dodele nagrada uslediće koncert elektro-gudačkog sastava Mistik Strings.

Prateći program: Predstava srpskog pozorišta u Mađarskoj, Budimpešti
Jovan Janjić, Biti čovek, Patrijarh Pavle među ljudima i neljudima, režija Milan Rus (biće odigrana 16. juna u Lapidarijumu Narodnog muzeja u Požarevcu).

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...