Vranjanci Dejana Deksi Stošić i Marko Nikolić kandidati za Heroja godine

Dejana Deksi Stošić i Marko Nikolić, oboje iz Vranja, predloženi su za laskavo proznanje Heroj godine za 2024. godinu, objavljeno je na sajtu Onisuheroji.rs.

Dejana Deksi Stošić je "mlada, istaknuta i prepoznatljiva aktivistkinja koja se zalaže za rodnu ravnopravnost, bori protiv nasilja nad ženama, i doprinosi svojim angažovanjem izgradnji mira na Balkanu", kaže se u obrazloženju prvog predloga kojeg je podnela Milena Velojić.

"Britkim umom i jasnim porukama glasno iskazuje potrebe za promenama u zakonskim i društvenim kontekstima koji se tiču unapređenja položaja žena, LGBT+ osoba i borbe protiv nasilja nad njima.

Kroz svoje objave na društvenim mrežama, kao i gostovanja u medijima, video porukama, ohrabruje i motiviše mlade ljude da se zalažu za promene i unapređenja svojih zajednica.

Šta je posebno u njegovom/njenom radu? Kakav je njegov/njen uticaj na zajednicu?

Pokrenula akciju - Odbrana studentske klinike, pomogla je u kreiranju mape preporuka za doktore specijaliste za žene i kvir osobe - inicirala kampanju #nisamprijavila u koju se uključilo preko 21.000 žena - formirala viber grupu preko koje se dele informacije o radionicama, treninzima, edukacijama za mlade.

Grupa ima oko 340 članova - učestvovala u prekrečenju grafita koji poziva na rat na Kosovu - jedna od suosnivačica SOS kutka za devojke iz Vranja, koji se bavi prevencijom rodno zasnovanog nasilja i promocijom rodne ravnopravnosti - održala preko 200 radionica i 30 treninga za trenere na temu rodne ravnopravnosti, peace-buildinga, rodno zasnovanog nasilja, dobitnica je nagrade Amnesty International i Visokog komesarijata UN-a za ljudska prava za najinspirativniju edukatorku o ljudskim pravima", obrazložila je Velojić.

Nikolića je za titulu Heroja godine kandidovala Tamara Misirlić iz Vranja.

"Marko Nikolić je pre svega jedan veliki sportista i veliki humanista.

Uvek spreman da pomogne ljudima u nevolji. Izlaže se opasnosti, rizikuje zdravlje i svoj život da bi nekome pomogao.

Marko je master profesor sporta i fizičkog vaspitanja.

Ceo život se bavi sportom, a ujedno kroz sport i kroz svoje neverovatne poduhvate sakuplja novac za bolesnu decu i pomaže siromašnima.

Dobitnik je nagrade za najplemenitiji poduhvat godine.

On je do sada spasio dva mala života i neće stati.

Njegova misija je da svojim delima pokaže celom svetu da je sve moguće, njegova misija je da probudi ono dobro u ljudima.

Šta je posebno u njegovom/njenom radu? Kakav je njegov/njen uticaj na zajednicu?

Marko je 2018. godine pretrčao 1.000 kilometara od Niša do Atine i tim poduhvatom sakupio celokupan iznos od 80.000 evra za lečenje male Teodore iz Aleksinca.

Zatim je 2023. godine osvojio jedan od najvećih vrhova sveta Kilimandžaro, sa preko 23 kilograma na leđima i tim poduhvatom sakupio preko 20.000 evra za lečenje naše 3 iz Vranja.

Marko je krajem 2023. godine pretrčao neverovatnih 1.420 kilometara kroz pustinju Maroka i tim poduhvatom sakupio celokupan iznos od 80.000 evra za lečenje malog Maksima iz Niša.

Ove godine, planira da pređe neverovatnih 2.500 kilometara kroz celu Srbiju i Crnu Goru.

Planira da vesla kajak 200 km, da vozi bicikl 1.600 km i da trči 700 km, i sve to kako bi apelovao na ljude da se sakupi novac za decu obolelu od raka", navodi se u predlogu.

Glasanje za dvoje Vranjanaca počeće tokom maja.

Podsećanja radi, Joca Ristić, fudbalski trener i poznati humanitarac iz Vranja, zauzeo je drugo mesto na ovom konkursu u organizaciji Evropske unije 2022. godine.

Ristić je tada dobio 3.434 glasa.

Cilj konkursa

Cilj konkursa je promocija priča o ljudima iz svakodnevnog života, koji nisu medijski eksponirani, za koje nismo čuli, ili smo nedovoljno čuli, a svojim delima su doprineli zajednici u kojoj žive, navode organizatori. Javne ličnosti nisu predmet ovog konkursa.

"Tokom čitavog trajanja nagradnog konkursa, svi posetioci veb platforme onisuheroji.rs imaju mogućnost lajkovanja inicijativa (heroja), učesnika nagradnog konkursa. Dobitnike nagrada će proglasiti komisija sastavljena od predstavnika EU, ambasada, kao i saradnika na ovom projektu, a po unapred određenim kriterijumima", piše u pravilima konkursa

Najnovije vesti