Vranjanac kreće na trku od hiljadu kilometara da pomogne bolesnoj bebi

Fitnes stručnjak i motivacioni govornik Marko Nikolić (31) iz Vranja, odlučio je da istrči 1.000 km od Niša, gde živi, do Atine, kako bi skrenuo pažnju javnosti i apelovao na sve ljude dobre volje da pomognu u sakupljanju 50.000 evra za lečenje jednogodišnje Teodore Cvetanović, koja boluje od autoimune bolesti HLH.

Ovim podvigom, kako kaže Marko za Vranje News, želi da pomogne bebi kojoj je hitno potrebna transplatacija koštane srži u Bolonji.

- Beba ima godinu dana i prima hemioterapiju koja je održava u životu.

Posetio sam je i video koliko je, uprkos svemu, živahna mala devojčica.

Ako budete uz mene i uz nju ovih 1.000 kilometara, Teodora će ubrzo moći i da trči i da ima normalan život kakav zaslužuje svako dete – ističe Marko.

Iako humanitarna akcija traje, Marko potencira da nije sakupljeno dovoljno novčanih sredstava.

- Ovu trku planiram već šest meseci, hteo sam da testiram sebe i vidim koliko sam psihički jak.

Ujedno sam želeo da posvetim trku nekom i odlučio da trčim za malu Teodoru, kojoj život zavisi od te transplantacije - objašnjava Marko za Vranje News.

Iz Niša kreće 15. jula, a plan mu je, kaže, da za 20 dana pređe 1.000 kilometara, ali da bi mogao da povede i svoj tim potrebna mu je pomoć sponzora.

- Ako ne uspem da pronađem još sponzora, moraću da idem sam, bez tima.

Biće rizičnije, to je veliki put, ali kroz rizik, bol i patnju želim da dokažem da je sve moguće.

Zacrtao sam da to uradim i uradiću.

Želim da probudim svest u ljudima i da se malo okrenu pravim vrednostima.

Svi znamo u kakvom vremenu živimo i da su ljudi pali psihički i sumnjaju u sebe, a ja želim da ih uverim da je sve moguće ako veruju u sebe – ističe Marko.

Cilj mu je, dodaje, da se popne na Akropolj i veruje da može da istraje u svojoj nameri, a o svom putu redovno će izveštavati svoje pratioce na Instagramu.

- Jedino što mi je sada potrebno je vaša moralna podrška, kao i podrška u vidu SMS poruka ili uplate na račun za Teodoru – napominje Marko.

Teodora sada ima godinu i tri meseca, a već 41 nedelju prima hemioterapiju koja se završava krajem juna, piše na sajtu Fondacije „Budi human".

- Kada je napunila dva meseca pojavili su se simptomi u vidu osipa i crvenila. Počela je da odbija mleko i da stalno plače. Kada su joj uradili laboratorijske analize, utvrđeno je da ova mala devojčica ima veoma malo krvi u svom telu i da su je doveli u bolnicu gotovo u poslednjem trenutku. Dali su joj lekove za smanjenje temperature, uključili transfuziju, a posle nekoliko dana prebačena je na dečju hematologiju – kažu u Fondaciji.

Utvrđeno je, navode iz Fondacije, da Teodora boluje od autoimune bolesti HLH (hemofagocitna linfo hitiocitoza) D76.1.

Oni koji žele da pomognu Teodori mogu da upišu 494 i pošalju SMS na 3030 ili uplatom na račune:

Dinarski: 160-503248-40

Devizni: 00-540-0002662.2

IBAN broj: RS35160005400002662262

Marko na kraju apeluje na sve ljude dobre volje da ne budu samo nemi posmatrači, već da se ujedine.

- Da svi zajedno spasimo život male Teodore - poručuje na kraju Marko.

Najnovije vesti