Vršnjačko nasilje: Ozbiljniji rad sa roditeljima kao deo prevencije

U obrazovnim institucijama na nivou Grada Vranja, ali i u seoskom području u poslednje vreme ozbiljnije se radi na suzbijanju i prevenciji vršnjačkog nasilja, kaže u izjavi za Vranje News pedagog OŠ Bora Stanković u Tibuždu Suzana Antić.

- U seoskoj školi u kojoj radim ima vršnjačkog nasilja, ali ne previše i ne onih drastičnih slučajeva koje možemo da vidimo na "youtube"-u.

Obično se počne sa verbalnim zadirkivanjem, imamo i psovke, a deca to donose iz porodice i takav oblik ponašanja su usvojila kao normalan i redovan.

Onda ga prenose u komunikaciji i odnosu prema vršnjacima.

Nažalost, ako se ne spreči na vreme, ponekad se završi i tučom – ističe Antićeva koja je i predsednica Udruženja stručnih saradnika „Odrastanje“ za Pčinjski okrug.

Ona, međutim, kaže da u školi nema organizovanog nasilja, fizičkog ili psihičkog prema jedom detetu, a ne postoji ni diskriminacija prema Romima ili deci sa invaliditetom.

- Međutim, vrlo često se seoske svađe i neki sukobi među porodicama i komšijama u selu prenose i na školu.

Zbog toga radimo na edukaciji dece, ali i roditelja kako se takve stvari ne bi dešavale.

Uključujemo roditelje kako bi shvatili da su oni model za identifikaciju – kaže Antićeva za Vranje News.

Na preventivi se radi tako što škola godišnje organizuje mnogobrojne radionice, kako za učenike, tako i za roditelje.

- Imamo radionice, predavanja, predstave, edukacije koje organizujemo u saradnji sa MUP-om, Centrom za socijalni rad, koje su obavezne i gde su uključeni i roditelji.

Akcenat stavljamo i na predupređivanje slučajeva izloženosti sajber nasilju, jer je deci taj pojam malo najasan.

Svi oni imaju društvene mreže, svoje profile i vrlo često ne znaju dokle mogu da idu sa tim.

Radili smo različita istraživanja na temu elektronskog ili sajber maltretiranja i kako se zaštiti od toga – navodi Antićeva i zaključuje da sve aktivnosti koje sprovodi škola dovode do smanjenja nasilja među vršnjacima.

Najnovije vesti