Vojni pozivari na vratima: Vranjance i Bujanovčane zove otadžbina

Vranje/Bujanovac - Petnaestorica građana iz opštine Bujanovac, koji nisu odslužili vojni rok pod oružjem, pozvano je na lekarske preglede, koji su obavljeni početkom septembra u Vojnoj bolnici u Nišu, nakon čega ih očekuje dvonedeljna obuka za rezerviste, saznaju Bujanovačke.

Vojni obveznici iz Bujanovca stariji od 30 godina, koji su prevedeni u rezervni sastav, a služili su civilni vojni rok, biće upućeni oktobra ili novembra u neku od kasarni u Leskovcu, kako bi stekli osnovna vojnička znanja.

Od pozvanih Bujanovčana, na preglede u Nišu 5. septembra javili su se njih petorica, rekao je za portal Bujanovačke jedan od rezervista koji je insistirao na anonimnosti.

- Iako sam načuo početkom godine da ćemo ići na neku obuku, moram da priznam da me je poziv iznenadio, izgleda ne samo mene, pošto ni osoblje bolnice nije znalo da dolazimo na pregled.

Ne mogu da pohvalim organizaciju, jer smo izgubili ceo dan čekajući da nas neko uputi gde da idemo.

Ni prevoz nije bio organizovan, nego smo išli u svojoj režiji, a troškovi su nam nadoknađeni - kaže sagovornik koji je vojsku svojevremeno služio u civilu.

Sagovornik Bujanovačkih nije mogao da kaže "zbog čega se na pregledima pojavila samo trećina pozvanih rezervista", ali je rekao da je pored Bujanovčana tamo "bilo i Vranjanaca i Vlasotinčana".

Kako smo nezvanično saznali, do kraja godine neće biti novih poziva iz Vojnog odseka za neobučene rezerviste.

VULINOVA DVOFAZNA OBUKA

Ministarstvo odbrane je početkom godine saopštilo da se obuka sastoji od dve faze – prva faza je osnovna obuka i traje 15 radnih dana, druga faza je specijalistička obuka, koja će trajati isto toliko.

- Obuka se realizuje u cilju stvaranja još jednog izvora popune jedinica Vojske Srbije licima iz rezervnog sastava mlađih godišta i odgovarajuće specijalnosti, pored lica iz rezervnog sastava koja su odslužila vojni rok sa oružjem i koji su već obučeni pripadnici rezervnog sastavA - naveli su tada iz Ministarstva odbrane.

Odazivanje na poziv za obuku je obavezno, a za neodazivanje su predviđene zakonom propisane kazne, poručili su iz ministarstva.

Najnovije vesti