Vojkan Ristić napisao hroniku o Vladičinom Hanu: Vreme kakvog nema u reprizi

Hronika autentičnosti o Vladičinom Hanu Zaustavljeni voz, petnaesta knjiga Vojkana Ristića, novinara i publiciste iz Vranja, izaći će narednih dana iz štampe, u izdanju vranjskog Odbora za ljudska prava.

Predgovor za ovu knjigu napisao je naš čuveni rok kritičar, novinar i pisac Predrag Peca Popović, nazivajući Ristićevo štivo "sentimentalnom i poetskom hronikom o staništu, koje u svom imenu ima persijsku reč Han, što je svratište, odmorište, kafana, prenoćište na karavanskom drumu, i o vremenu kakvog nema u reprizi".

Vojkanovo novo književno čedo ima podnaslov Sentimenatalno putovanje kroz Vladičin Han, koje su obeležili voda, ljudi i lokomotive.

Autor na početku knjige konstatuje da ju je "napisao sam, ne morajući da se odriče sebe da bi se dopao onima koji ga ne znaju".

Vladičin Han na pet voda - Južna Morava, Vrla, Kalimanska, Karadžina i Jovačka reka - između pruge i puta, sa simbolima koje podrazumeva, zanimljivo je izvorište sećanja", konstatuje u predgovoru Peca Popović.

"Što reče autor, istorija je kao kuća.

Na temeljima činjenične i davno požutele prošlosti ugrađivane su cigle detalja, kroz koje su nastajali zidovi dokumenata.

Tačnost zabeležena se može sagledavati iz ovoga ili nekog drugog ugla.

Iz tog i takvog mesta Vojkan Ristić je sa zanosom i strašću izneo prepun kofer za emotivno putovanje", navodi Peca Popović.

On konstatuje da je Ristić "majstorski izmešao istorijske fakte sa lokalnim mitovima, značaj voza koji se u Vladičinom Hanu prvi put zaustavio 9. marta 1886. godine, balkanske i srpske tuge koje su Rome tu dovele da naprave prestonicu evropske trube, karavane što su prolazeći tuda donosili začine, tkanine i novitete, odrastanja uz nezaboravne učitelje i prosvetitelje, prve novine i dopisnike prestoničkih medija, bife Soko i hotelske terase, upaljeni fenjeri i prvi radio aparati, bioskopske i pozorišne predstave, provincijske koncerte, sokolsko društvo i prvoligaške košarkaše, lokalne zvezdobrojce koji su zauvek unosili dragocene promene, pijance iz birtija, strance iz hotela, prve rokenrol grupe, kupače junake sa Morave, modne i ostale ludosti".

Ova knjiga sadrži i poeziju Vojkana Ristića.

Štampana je u 300 primeraka.

Ceo ovaj tiraž rasprodat je u pretplati.

Profil

Vojkan Ristić rođen je 1966. godine u Vranju. Diplomirao je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Pohađao je master studije političke analitike na FPN. Duže od trideset godina piše za domaće i strane medije sa juga Srbije. Radio je kao dopisnik listova Borba, Naša Borba i Danas, za Radio Dojče vele i Radio BBC. Objavio je Sumnjive misli (aforizmi) 2002, Ključevi (ratna zatvorska proza) 2003, Ključevi 2 (drugo dopunjeno izdanje) 2004, Javna tajna (aforizmi) 2004, Pogled sa Prokletija (aforizmi) 2006 - nagrada RTV Vranje Pera Stojanović Tuman, The keys (War time prison diary of aressted journalist in Vranje) 2006, Made in Vranje (Dragomir Dragan Tomić Simpo - tehologija jedne karijere) 2007, Knjiga utisaka (aforizmi) 2008, Da pukneš (zbirka aforizama sa još troje autora) 2011, Afoteka (zbornik aforizama sa grupom autora) 2012, Bajke za sva godišnja doba (kratke priče) 2012, Engleski izdavač (roman) 2018, Dosije novinar (knjiga o novinarstvu) 2018, Ružičasti crnjak (zbornik aforizama sa autorima iz Hrvatske i Srbije) 2023.

Najnovije vesti