Vlast uvećala penzije za devet odsto, od januara penzije još veće

Vranje/Beograd - Ministar finansija Siniša Mali izjavio je za FoNet da će prve uvećane penzije za devet odsto u petak biti na računima penzionera koji pripadaju kategoriji "samostalne delatnosti“.

Prema saopštenju iz njegovog kabineta, "građani i njihov životni standard u fokusu Vlade Srbije".

"Neće se dozvoliti da aktuelna ekonomska kriza i svi izazovi sa kojima se zemlja suočava utiču na kvalitet njihovog života", poručio je Mali.

"Zato, kao što smo i obećali, idemo s povećanjem penzija, plata u javnom sektoru i minimalne zarade", naveo je ministar finansija.

Najavio je da će za devet odsto veće penzije u utorak 6. decembra dobiti oni koji pripadaju kategoriji vojnih i poljoprivrednih penzionera, dok će 10. decembra biti isplaćena kategoriji zaposleni, gde je najviše penzionera.

"Posebno raduje što se sredstva za ove uvećane penzije izdvajaju iz budžeta Fonda PIO, koji beleži bolju naplatu doprinosa i ima više novca", ukazao je Mali.

On je najavio da će od 1. januara 2023. godine uslediti novo povećanje od 12,1 odsto, tako da će prosečna penzija u 2023. godini biti za 20,8 odsto veća nego 2022. godinu.

Ministar Mali je podsetio i da se od 1. januara očekuje i povećanje plata u javnom sektoru od 12,5 odsto, dok će plate za vojna lica, oficire, podoficire i vojnike po ugovoru biti povećane za 25 odsto.

Naveo je da će minimalna zarada od 1. januara biti veća za 14,3 odsto.

Najnovije vesti