Vlada odlučila: Nacrt prostornog plana za Vlasinu za godinu dana

Vlada Srbije donela je ovih dana Odluku da se pristupi izradi Prostornog plana područja posebne namene predela izuzetnih odlika Vlasina, čija okvirna granica obuhvata delove teritorija opština Bosilegrad, Surdulica i Crna Trava.

Reč je o katastarskim opštinama Donja Ržana, Gornja Ržana, Ploča, Gornja Lisina, Donja Lisina i Milevci, zatim Bitvrđa, Vlasina Rid, Stojkovićeva, Okruglica, Groznatovci, Drajinci, Klisur, Novo Selo, Kolunica, Božica, Topli Do i Topli Dol, kao i Bajinci i Crna Trava.

Izrada Prostornog plana zasniva se na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji, rezultatima dosadašnjih istraživanja i važećim dokumentima, a mora biti u saglasnosti sa aktom o zaštiti Predela izuzetnih odlika Vlasina kojim je ovo područje kategorisano kao prirodno dobro od izuzetnog značaja za Republiku, odnosno zaštićeno prirodno dobro I kategorije, navedeno je u odluci Vlade.

- Prostornim planom predviđeno je obezbeđenje uslova za plansko korišćenje područja Prostornog plana, i to sa stanovišta zaštite prirodnih vrednosti, izvorišta vodosnabdevanja regionalnog značaja i održivog razvoja turizma, kao i zaštite i unapređenja životne sredine, prirodnih i stvorenih vrednosti, prostorne, saobraćajne, privredne i druge oblike integracije područja sa okruženjem - dodaje se u dokumentu.

Prostorni plan će sadržati detaljnu razradu, kao i pravila uređenja, građenja i korišćenja područja prema utvrđenom režimu zaštite pojedinih prirodnih celina, kao i za potrebe sanitarne zaštite, razvoja i uređenja turističkih područja i infrastrukturne objekte za potrebe odbrane zemlje.

Rok za izradu Nacrta prostornog plana je dvanaest meseci, a Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture finansiraće izradu Prostornog plana sa 12 miliona dinara.

Najnovije vesti