Vlada izdvojila 230.000 evra za razminiranje u opštini Bujanovac

Vlada Srbije izdvojila je 230.000 evra za razminiranje u opštini Bujanovac, koje bi trebalo da bude sprovedeno do kraja godine.

U toj opštini, tokom sukoba od 2000. do 2002. godine, zaostale su grupe mina na površini od 2,2 miliona kvadratnih metara.

– Duž cele teritorije Srbije, tokom dva Svetska rata odvijali su oružani sukobi različitih intenziteta i zagađenost raznim vrstama neeksplodiranih ubojitih sredstava datira i iz tog perioda.

Za pojedinačne pronalaske mahom iz ovog perioda, zadužen je Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova – objašnjavaju iz Centra za razminiranje.

Poslednja akcija uklanjanja mina na području Bujanovca je preduzeta prošle jeseni u okolini Breznice, takođe u opštini Bujanovac.

Činjenica da je za pronalaženje tri protivpešadijske mine i jedne ručne bombe bilo neophodno angažovanje 20 deminera ukazuje na to da se radi o veoma komplikovanom i skupom procesu.

Ove godine, novcem Međunarodne fondacije za jačanje bezbednosti ljudi – ITF, sredstvima SAD i Koreje biće uklonjene mine sa površine od oko 500.000 metara kvadratnih.

Neeksplodirane bombe iz 1999. godine nalaze se na 150 lokacija u Srbiji, od kojih su neke i na dubini od 20 metara, objavio je Centar za razminiranje.

Površina na kojoj se nalazi municija obuhvata skoro 2,5 miliona metara kvadratnih, od čega najviše u opštinama Sjenica, Tutin, Užice, Bujanovac, Raška i Niš.

– Sumnja se da se, nakon požara i eksplozija u vojnim magacinima (Paraćin, Kraljevo, Vranje, Leskovac, Kragujevac), van vojnih objekata još nalaze razne vrste neeksplodiranih ubojitih sredstava na površini od oko 18,5 miliona kvadratnih metara – navode iz Centra.

Najnovije vesti

Foto ustupljena fotografija www.vecteezy.com Katar ponovo najbolji u Aziji »

Vranje - U Kataru je po osamnaesti put održan Azijski kup, smotra najboljih fudbalskih selekcija Azije. Ovo kontinentaln...