VJT: Prilikom odmeravanja kazne za ubistvo na Pržaru striktno poštovan zakon

Predmetni sporazum sa okrivljenim Ivanom Mihajlovićem sklopljen je u svemu u skladu sa zakonom i utvrđenom procedurom, te je i predložena kazna odmerena u skladu sa zakonom i postojećom sudskom kaznenom politikom – kaže se u odgovoru Višeg javnog tužilaštva (VJT) na pitanja portala Vranje News, a u vezi sa ubistvom Voje Spasića (54), koje se dogodilo u Hotelu Pržar 25. novembra prošle godine.

- Prilikom pregovaranja o vrsti, meri i rasponu kazne, postupajući tužilac je u obavezi da se pridržava opštih pravila o odmeravanju kazne, da uzme u obzir sve okolnosti koje stoje na strani optuženog (olakšavajuće i otežavajuće), da se rukovodi kaznenom politikom suda pred kojim postupa, kao i kaznenom politikom sudova na nivou Apelacije (koja se periodično ažurira) – objašnjavaju iz Višeg javnog tužilaštva.

Članom 313 Zakonika o krivičnom postupku, preciziraju iz VJT, sporazum o priznanju krivičnog dela „zaključuje se između javnog tužioca i okrivljenog od donošenja Naredbe o sprovođenju istrage, pa do završetka glavnog pretresa“.

Odredbom člana 314 ZKP-a, dodaje se, taksativno su navedeni elementi sporazuma.

- Sporazum o priznanju krivičnog dela može se zaključiti za svako krivično delo, bez ograničenja.

O sporazumu o priznanju krivičnog dela odlučuje sudija za prethodni postupak, ako je u fazi istrage zaključen, ili predsednik veća, ako je sporazum podnet sudu nakon potvrđivanja optužnice.

Odluka se donosi na posebnom ročištu, bez prisustva javnosti, na koje se pozivaju javni tužilac, okrivljeni i njegov branilac – navode iz VJT.

Postupajući sud može navedeni sporazum odbaciti, odbiti ili prihvatiti, „pod određenim strogo predviđenim razlozima“.

- Ukoliko sud utvrdi da je okrivljeni svesno i dobrovoljno priznao krivično delo, da je svestan svih posledica zaključenja sporazuma, da ne postoje dokazi koji su u suprotnosti sa priznanjem i da je kazna predložena u skladu sa krivičnim ili drugim zakonom, sud će presudom prihvatiti sporazum o priznanju krivičnog dela – kaže se u odgovoru tužilaštva na pitanja portala Vranje News.

Viši sud u Vranju još uvek nije zakazao ročište na kome će odlučivati o zaključenom sporazumu VJT sa okrivljenim Ivanom Mihajlovićem.

Podsećanja radi, VJT je sa Mihajlovićem, okrivljenim za teško ubistvo sklopilo sporazum o priznanju krivice, kojim se predlaže jedinstvena zatvorska kazna od 13,5 godina zatvora za krivično delo teško ubistvo (član 114, stav 1, tačka 5 Krivičnog zakonika) na štetu Voje Spasića (54) iz Vranja i nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Prema priznanju okrivljenog, on je zapravo hteo da ubije Vojinog brata Damira, sa kojim je, kako je rekao, od ranije imao sukob.

Sve se desilo na proslavi rođendana Damirovog deteta.

Damir je prošle sedmice, u ispovesti za Vranje News, rekao da posle sporazuma VJT i Mihajlovića strahuje za svoj i živote ukućana.

- Mi smo, zbog osobito teških okolnosti pod kojima je izvršeno, očekivali kaznu od najmanje 35 godina zatvora za teško ubistvo, jer je za to delo propisana kazna do 40 godina zatvora.

Ukoliko sud prihvati sporazum o priznanju krivice po kome on treba da dobije 13,5 godina, on će zatražiti umanjenje kazne posle dve trećine izdržavanja i ukoliko se primerno vlada izaći će napolje.

I šta onda?

Da mi zauvek živimo u strahu za naše živote?

Pa, on se pred policajcima u Policijskoj upravi u Vranju, nakon hapšenja u novembru, kada su mu saopštili da je greškom ubio mog brata umesto mene zakleo da će me kad-tad ubiti, za petnaest, dvadeset godina, prvi put kad mu se ukaže prilika.

Ukoliko dobije ovako blagu kaznu, lako je pretpostaviti šta sledi - kazao je Damir u ispovesti za Vranje News.

Kompletnu njegovu ispovest možete pročitati ako kliknete na link ispod ovog teksta.

Najnovije vesti