VJT: Braća iz Trgovišta osumnjičena za nasilje u porodici, a ne za ubistvo

Više javno tužilaštvo (VJT) u Vranju saopštava da je, nakon završetka istrage koju je vodilo protiv muškaraca starih 38 i 31 godinu, inače braće iz Trgovišta, dostavilo spise predmeta, sa nacrtom optužnice, na dalju nadležnost Osnovnom javnom tužilaštvu.

Njihova majka (68), preminula je krajem februara u Trgovištu, a braća su prvobitno bila osumnjičena za ubistvo, ali je došlo do obrta u predistražnom postupku.

- Oni se sumnjiče za krivično delo nasilje u porodici, za koje je zaprećena kazna zatvora u trajanju od dve do deset godina, s obzirom na to da se na osnovu obdukcionog zapisnika utvrđuje da je oštećena, sada pokojna, zadobila tešku telesnu povredu koja nije u direktnoj uzročnoj vezi sa njenim umiranjem - saopštavaju iz VJT.

Dodaje se da je predloženo da se prema osumnjičenima produži pritvor, jer za to postoje zakonski razlozi.

U vezi sa ubistvom u Donjem Trebešinju, za koje je osumnjičen muškarac uzrasta 43 godine iz istog sela, koji se branio ćutanjem, VJT je donelo naredbu o sprovođenju istrage, zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično delo teško ubistvo na štetu muškarca srednjih godina iz istog sela.

- U postupku dalje istrage, tužilaštvo je saslušalo svedoke, donelo naredbe kojima je određeno veštačenje, kako predmeta izvršenja krivičnog dela, tako i ličnosti osumnjičenog, odnosno njegovog psihičkog stanja u vreme izvršenja krivičnog dela.

To veštačenje još uvek nije dostavljeno od strane specijalizovane zdravstvene ustanove - poručuju iz VJT.

VJT saopštava da je, po završenoj istrazi koju je vodilo protiv muškarca iz sela Rajince, podiglo optužnicu zbog postojanja opravdane sumnje da je učinio krivično delo obljuba nad detetom iz člana180, stav 1, u vezi sa članom 61 Krivičnog zakonika.

U ovom postupku oštećena je maloletna učenica jedne škole u kojoj je optuženi radio kao domar.

Predloženo je produženje pritvora, jer za to postoje zakonski razlozi, navode iz VJT.

Zaprećena kazna iz izvršenje krivičnog dela obljuba nad detetom iz pomenutog člana Krivičnog zakonika je od 5 do 12 godina zatvora.

Najnovije vesti