Više od 750 vakcina protiv sezonskog gripa primili građani Vranja

Sedamsto pedeset četiri vakcine protiv sezonskog gripa dato je u Vranju u prvoj nedelji imunizacije stanovništva protiv gripa u Republici Srbiji.

Na vakcinalnom punktu u Sportskoj hali u Vranju, gde se obavlja i vakcinacija protiv koronavirusa, date su ukupno 522 vakcine protiv sezonskog gripa.

U Domu zdravlja Vranje, na punktu u Službi za zdravstvenu zaštitu radnika (Medicina rada) data je 41, u Službi za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva (Opšta medicina) sa pripadajućim ambulantama 91, a preko Službe kućnog lečenja 40 vakcina.

U Službi za dijalizu Opšte bolnice Vranje dato je 60 vakcina.

Obavezna imunizacija lica u posebnom riziku, trudnica i svih lica starijih od šest meseci života sprovodi se u skladu sa Pravilnikom o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti.

U prioritetnoj grupi su oni sa hroničnim poremećajima plućnog sistema (uključujući astmu), hroničnim poremećajima kardiovaskularnog sistema (isključujući hipertenziju), metaboličkim poremećajima (uključujući šećernu bolest, gojaznost sa BMI> 40), bubrežnom disfunkcijom, hemoglobinopatijom, hroničnim neurološkim poremećajima, malignim oboljenjima, bez obzira na trenutni terapijski status, imunosupresijom (uključujući osobe sa HIV/AIDS, osobe sa funkcionalnom ili anatomskom asplenijom).

Takođe i lica starija od 65 godina, kod primalaca transplantata, kao i kod lica zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

Prema epidemiološkim indikacijama vakcinacija se sprovodi kod lica smeštenih i zaposlenih u gerontološkim centrima, kod dece, omladine i starih lica smeštenih u socijalno-zdravstvenim ustanovama i kod lica zaposlenih u tim ustanovama.

"Vakcinacija stanovništva koje pripada grupama rizika sprovodi se u cilju očuvanja sopstvenog zdravlja, održavanja kolektivnog imuniteta populacije, ali i indirektno očuvanja zdravlja članova njihovih porodica/kolektiva, a posebno onih kod kojih je kontraindikovano davanje ove vakcine u cilju preveniranja mogućih komplikacija i teških kliničkih formi obolevanja", navode iz ZC Vranje.

Najnovije vesti