Veselji: Da se svi okupimo protiv Srbije, da je ostavimo samu

"Sačuvaj Bože da Srbija probije granicu Kosova, ne verujem da bih mogao da ostanem kod kuće", poručio je predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji tokom gostovanja u emisiji Rubikon na KTV-u.

Tokom svog obraćanja, konstatujući da su Makedonija i Crna Gora u NATO, pozvao je "sve" da se okupe protiv Srbije.

Otkrio je da će vrlo brzo stupiti na snagu njegov plan o suspenziji taksi na robu iz Srbije i BiH na 120 dana, osvrćući se na ideju korekcije granica i ujedinjenja Mitrovice poručuje da do toga neće doći.

Veselji je naglasio da je on "taj koji je predložio" da sa deset takse na robu iz Srbije i BiH budu povećane na sto odsto, pa zato poručuje da se "pritisak ne stavlja na kosovskog premijera".

- Rekao sam, nemojte vršiti pritisak na Ramuša, ja sam predlagač te mere.

Nismo mi ovde da njega nadmudrimo, nego smo tu zajedno sa premijerom da budemo što jači, mi smo protiv Aleksandra Vučića - rekao je Veselji.

On je naveo da je protiv rekonstrukcije vlade u kojoj ne bi bilo Ramuša Haradinaja i naglasio da Vlada "nikada neće da padne zbog taksi".

Veselji je poručio da bi trebalo da se "poslušaju SAD", koje, kako Veselji navodi, "žele da zaustave ruski uticaj na Balkanu", a da su SAD do sada više puta tražile da se ukinu takse.

HODŽAJEV PAKT PROTIV SRBIJE

Sličnu ideju, pod nazivom „pakt protiv Srbije“, decembra prošle godine izneo je i zamenik kosovskog premijera, takođe iz PDK Enver Hodžaj. U intervjuu koji je dao za zagrebački „Večernji list“ rekao je tada da je u nekoliko navrata, za vreme boravka u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnog Gori razgovarao s čelnicima tih država o osnivanju pakta koji bi se suprotstavio Srbiji i "njenoj agresivnoj politici". Ubrzo je demantovao ove navode zagrebačkog lista, rekavši da nije pomenuo stvaranje bilo kakvog pakta protiv Srbije, te da su naslov teksta i ono što je on zapravo rekao dve potpuno različite stvari.

Tokom svog gostovanja Veselji je rekao da se nada da više "neće biti borbe", ali i poručuje da u suprotnom "ne bi mogao da ostane kod kuće" i da će da se "suoči sa Srbijom kao što je to uradio pre 20 godina".

- Daj Bože da ne bude ponovo rata.

Jedanaesta godišnjica nezavisnosti je upravo obeležena.

Sačuvaj Bože da Srbija prodre kroz granicu sa Kosovom, bolje je da ja budem ubijen nego vojnik KBS-a - rekao je Veselji u emisiji.

Izneo je svoj stav o dijalogu sa Srbijom prema kome ne bi trebalo biti korekcije granica i stvaranja Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima.

Naglasio je da postoji "samo jedna Mitrovica".

Ideju ujedinjenja Mitrovice krajem prošle godine u javnost je izneo gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri.

Za sada, ovo je tema koja povlači dva suprotna stava kosovskih političara, kao i čvrsto protivljenje srpskih zvaničnika.

Podršku ovoj ideji dali su skupština Južne Mitrovice, kao i sam Hašim Tači, dok joj se protivi kosovski premijer Ramuš Haradinaj, MALS i Srpska lista.

- Moj stav je jasan, nema ni lake, ni teške korekcije.

Nema Kosova bez Mitrovice.

Mitrovica je jedna.

Administrativno neka je zovu kako hoće, ali je jedna - zaključio je Veselji.

SUSPENZIJA TAKSI

Veselji i njegova stranka PDK predložili su suspenziju taksi na 120 dana nakon čega će, ako se ne dođe do dogovora sa Srbijom, kako je navedeno, biti primenjen apsolutni reciprocitet, dok će i takse biti vraćene na snagu.

Kosovski premijer, sa druge strane, uporno tvrdi da takse neće biti ukinute, kao i da će do toga doći kada Srbija prizna Kosovo.

Najnovije vesti