Veći pritisak migranata na srpsko-makedonsku granicu

Vranje - Makedonski ministar policije Oliver Spasovski izjavio je u sredu da je tokom 2022. godine zabeležen trend povećanja pokušaja ilegalnih prelazaka od 31,22 odsto, kao i da je sprečen 27.391 pokušaj ilegalnog prelaska granice.

Prema njegovim rečima, taj trend nastavljen je i u januaru ove godine.

Spasovski je u sredu sa srpskim ministrom Bratislavom Gašićem potpisao Protokol o načinu obavljanja graničnih provera na zajedničkom graničnom prelazu Lojane – Miratovac.

Ministri su tom prilikom istakli da srpske i makedonske granične službe tradicionalno dobro sarađuju i da će potpisani Protokol "doprineti detaljnijem uređenju načina obavljanja graničnih provera" na zajedničkom graničnom prelazu, a "saradnju učiniti snažnijom i efikasnijom".

"Srbija i Severna Makedonija stoje na istom putu sprečavanja iregularnih migracija.

Naša policija je pokazala da je pouzdan partner u suzbijanju iregularnih migracija i borbi protiv prekograničnog kriminala", kazao je Gašić.

On je još potencirao "važnost saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala" i naglasio da je za njenu uspešnost "neophodna brza razmena informacija i zajednički rad dve policije".

Spasovski je istakao da je bezbednosna situacija na makedonskim državnim granicama stabilna i bez značajnijih promena.

"Želim da izrazim veliku zahvalnost za doprinos MUP-a Republike Srbije upućivanjem policijskih službenika koji učestvuju u zajedničkoj operaciji pojačanog nadzora južne granice, koja značajno doprinosi jačanju kapaciteta u borbi protiv ilegalnih migracija.

To je od neprocenjivog značaja za našu zemlju, s obzirom na to da postoji pritisak sa kojim se suočavamo na južnoj granici.

Mogu samo da izrazim reči hvale za saradnju sa srpskim kolegama, koji su prisutni na našoj južnoj granici i koji svojim iskustvom, znanjem i ustaljenom radnom praksom doprinose razvoju kapaciteta makedonske granične policije", rekao je Spasovski.

Najnovije vesti