Veći broj otpusta nego prijema u vranjskim COVID bolnicama

U Zdravstvenom centru Vranje trenutno su slobodne 24 COVID postelje, saopšteno je u sredu iz Gradskog štaba za vanredne situacije.

To je za četiri slobodna kreveta više u COVID sistemu nego dan ranije.

Ovakvu situaciju omogućio je nešto veći broj otpusta obavljen u poslednja 24 sata - 14 pacijenata je primljeno, a 18 otpušteno sa bolničkog lečenja.

Ako uporedimo brojke sa situacijom od pre deset dana (1. mart), tada je ZC imao samo 8 slobodnih, no jasno je da postoji znatan porast broja hospitalizacija u odnosu na pre dvadeset dana (19. februar) kada je ZC imao čak 41 slobodnu postelju.

Trenutna situcija je takva da je u COVID bolnicama ZC Vranje hospitalizovano 136 pacijenata.

Od tog broja 125 je pozitivno na koronavirus, isti broj je sa bronhopneumonijom, dok je kiseonička potpora neophodna za 72 pacijenta.

Treba znati da pozitivan test na koronu ne znači autmatsku hospitalizaciju i da najveći broj novozaraženih ne biva smešten u bolnicu, već samo oni sa težom kliničkom slikom.

Asimptomatski pacijenti i oni sa lakšom kliničkom slikom upućuju se sa terapijom u izolaciju i na kućno lečenje.

Lekari na osnovu kliničke slike i stanja pacijenta procenjuju ko je za bolničko lečenje.

ATD: SKORO DVE TREĆINE TESTIRANIH POZITIVNI NA COVID

Od 179 urađenih antigenskih testova u utorak, 114 su bili pozitivni na koronavirus (procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih je 63,7 odsto). Devetnaest pregleda manje obavljeno je u utorak u poređenju sa statistikom od ponedeljka (354 u odnosu na 373). Broj prvih pregleda pacijenata koji su došli lekaru nakon pojave simptoma koji bi mogli ukazivati na zaražavanje virusom COVID-19 bio je 137, što je za tri manje nego u ponedeljak. Uzorkovana je krv kod 200 pacijenata i sačinjeno 150 rendgenskih snimaka pluća. Upala pluća registrovana je kod 30 pacijenata, što je za 24 manje nego prema statistici za ponedeljak. Urađeno je 5 PCR testova.

Najnovije vesti