Vazduh u Vranju zagađen PM česticama

Vazduh u Vranju na više lokacija u četvrtak ujutro okarakterisan je kao zagađen, prema parametrima sa veb sajta Klimerko.org, gde se svakodnevno objavljuju i ažuriraju podaci o zagađenosti vazduha u Srbiji, kada je reč o koncentraciju PM čestica u vazduhu (PM 10, PM 2,5 i PM 1).

Glavni zagađivači vazduha ovim česticama su individualna ložišta i toplane, (kombinovano sa saobraćajem i industrijom), te je zbog toga vazduh njima po pravilu zagađen u zimskom periodu.

Vranje je u četvrtak među petnaestak gradova u kojima je vazduh od jutros zagađen, a tu su još Beograd, Aleksinac, Bor, Brus, Bujanovac, Kostolac, Kula, Leskovac, Pirot, Niš, Surdulica, Zaječar, Šabac i još nekoiko gradova.

Koncentracija PM čestica na mernom mestu u Suvom Dolu kod Vranje je 66 µg/m3 (to je znatno manje nego usred zime početkom ove godine - u februaru je, recimo, mereno i 174 µg/m3), ali je i 66 već opasno po zdravlje (vidi okvir Dozvoljene vrednosti).

U Hadžiprodanovoj ulici (blizu Ćoške) izmereno je oko 9 ujutro 56 µg/m3, takođe iznad graničnih vrednosti, a u jeku zime koncentracije na tom mestu znaju da budu i desetostruko veće.

U Oglednoj stanici (Ulica Miodraga Stojkovića) u četvrtak ujutro je izmereno 74 µg/m3 (u februaru i preko 300).

Dozvoljene vrednosti

Evropska unija i Svetska Zdravstvena organizacija propisale su granične vrednosti za PM čestice koje iznose za EU – PM10 čestice 40μg/m3; PM2.5 čestice 25μg/m3SZO, dok SZO toleriše PM10 čestice do 20μg/m3, a PM2.5 čestice do 10μg/m3. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, ukoliko živite u mestu u kom je koncentracija PM2,5 čestica do 12 μg/m3, ono se može smatrati zdravim, dok je koncentracija do 35 μg/m3 nezdrava za osetljivu grupu kao što su deca, starije osobe, trudnice i ljudi sa osetljivim respiratornim sistemom. Kad se prekorači granica od 55 μg/m3, govorimo o skroz nezdravoj sredini i velikoj izloženosti riziku.

U Ulici Svetozara Markovića (naselje Tekija) u centru Vranja u četvrtak ujutro je koncentracija bila takođe 74 µg/m3, dok kada je puna zima ide i preko 400.

U Hilandarskoj ulici (Rudina ka Balinovcu) gde se nalazi jedna od mernih stanica, zabeležena je jutro koncentracija PM čestica od 67 µg/m3.

Vazduh je nešto bolji u večernjim satima, kada se zagase ložišta i kotlovi toplane - u sredu uveče su recimo vrednosti bile uglavnom dvostruko manje.

Podsećanja radi, prema propisanim graničnim vrednostima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), kad se prekorači granica od 55 μg/m3 smatra se da je reč o "potpuno nezdravoj sredini i velikoj izloženosti riziku".

PM čestice - nevidljive ubice iz vazduha

PM čestice – suspendovane čestice – Particulate matter, poznate kao nevidljive ubice iz vazduha prestavljaju prašinu manju od 10 mikrona, mešavinu čvrstih čestica dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena, a nastaju kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobraćaja i industrije. U priordi su prisutne i manje od 4, 2.5 pa i 1 mikron. Uz PM10 uvek idu i PM2.5 čestice koje još lakše dospevaju u organizam jer su sitnije, i upravo one sa sobom nose teške metale. PM2.5 čestice su veoma male i one mogu da se uoče samo pomoću mikroskopa.

Da je u Vranju situacija u pogledu kvaliteta vazduha znatno bolja leti pokazuje i tekst Vranje News-a iz avgusta ove godine, o čemu možete više pročitati klikom na link u nastavku.

Najnovije vesti