Jako zagađen vazduh u Vranju i u nedelju

Na sajtu Klimerko.org, gde se svakodnevno objavljuju i ažuriraju podaci o zagađenosti vazduha u Srbiji kada je reč o koncentraciju PM čestica u vazduhu (PM 10, PM 2,5 i PM 1), u nedelju 13. februara vazduh je na više lokacija u Vranju (iako je neradan dan i smanjena je frekvencija vozila) okarakterisan kao "jako zagađen", a koncentracija PM čestica opet je ubedljivo najveća u Srbiji.

Ekološki aktivisti iz dva udruženja - B'š prirodno i Eko Surdulica - objavili su prethodnih dana da se, prema Evropskoj agenciji za zaštitu životne sredine, smatra da je vazduh opasan po zdravlje ako je koncentracija PM čestica veća od 100 mikrograma po metru kubnom (µg/m3) vazduha.

U Vranju, prema merenjima u nedelju, recimo u Hilandarskoj ulici (Rudina ka Balinovcu) gde se nalazi jedna od mernih stanica, zabeležena je koncentracija PM čestica od 203 µg/m3, što je duplo veća koncentracija od dozvoljene.

Ali, ako se podsetimo da je recimo u četvrtak 10. februara (radni daan) koncentracija PM čestica na tom mestu bila 531 µg/m3, nedeljni pokazatelji ne zvuče tako strašno.

U Suvom Dolu je u nedelju izmerena koncentracija PM čestica od 174 µg/m3, a u Hadžiprodanovoj ulici (blizu Ćoške) 112 µg/m3 (u četvrtak je bila 503 µg/m3).

Na dva mesta gde je pre tri dana zabeležena koncentracija PM čestica od preko 400 µg/m3 - u naselju Tekija i u Ulici Parske komune - sada je 121 odnosno 114 µg/m3.

U Ulici Branislava Nušića (naselje Češalj), gde je u četvrtak izmerena koncentracija od 368 µg/m3, u nedelju je 118 µg/m3, a u Oglednoj stanici (Ulica Miodraga Stojkovića gde je u četvrtak bilo 313 µg/m3) u nedelju je 87 µg/m3.

To je jedino merno mesto koje je pokazalo rezultate u granici neke normale (vazduh se tretira kao "zagađen", ali ne i "jako zagađen").

U Donjem Vranju, sa leve strane Partizanskog puta gledano u smeru Zlatokopa, izmerena je u nedelju koncentracija PM čestica od 105 µg/m3.

Stepen zagađenosti

Vazduh se koncentracijama do 20 µg/m3 karakteriše kao "odličan", od 20 do 40 kao "dobar", od 40-do 50 kao "prihvatljiv", od 50 do 100 µg/m3 kao "zagađen" i iznad toga kao "jako zagađen".

Prema podacima sa portala Klimerko.org, gde se dnevno u više navrata ažuriraju podaci za podučje čitave Srbije, Vranje je grad sa ubedljivo najzagađanijim vazduhom kada je reč o PM česticama i u nedelju.

U ljubičastom su još jedino jedan deo Bora gde je izmereno 102 µg/m3 , deo Negotina (106) i Lazarevca (181 µg/m3).

Većina drugih gradova u Srbiji, u kojima su instalirane merne stanice za PM čestice, je ispod 100 µg/m3.

PM čestice

PM čestice (particular matter) su suspendovane čestice u zagađenom vazduhu, broj pored PM označava prečnik čestice u mikronima. To znači da PM 10 imaju prečnik 10 mikrona, PM 2,5 imaju prečnik 2,5 mikrona. Prečnik dlake je od 50-70 mikrona a prečnik zrna peska je 90 mikrona, PM čestice su izuzetno sitne što im omogućava da lako uđu u celo telo. PM čestice lako ulaze duboko u pluća, prolaze kroz alveole i ulaze u krv. Putem krvi mogu da se raznesu svuda po telu. U slučaju povećane koncentracije PM čestice mogu da izazovu astmu, kratak dah, srčani udar, moždani udar, iritaciju nosa i ždrela, sterilitet, manju masu novorođenčadi i još mnogo toga. PM čestice mogu da sadrže i teške i toksične metale (arsen, živa, kadmijum, olovo) koji ulaze kao takvi u organizam i dodatno ugrožavaju zdravlje čoveka. Prema svetskoj zdravstvenoj organizacija koncentracija PM čestica preko 50 mikrograma po m3 vazduha je rizična po zdravlje. Povećana koncentracija ovih čestica samo za nekoliko sati može da poveća smrtnost od kardiovaskularnih i plućnih bolesti i da ugrozi zdravlje dece i trudnica. Emiteri ovih čestica su najčešće toplane, dizel motori, termoelektrane, spaljivanje smeća, požari.

Najnovije vesti