Vatrogasci-spasioci iz Vranja obučavaju se sa kolegama na Besnoj kobili FOTO

Vatrogasci - spasioci iz Vranja učestvuju na redovnom trodnevnom treningu na Besnoj kobili u okviru koga je na obuci angažovano 35 pripadnika Sektora za vanredne situacije iz više gradova Srbije.

Osim Vranjanaca tu si i vatrogasci-spasioci iz Užica, Pirota, Bora, Zaječara, Novog Pazara, Leskovca i Niša, gradova kojima su raspoređena ATV multifunkcionalna vozila koja je lane nabavilo Ministarstva unutrašnjih poslova i koja su značajno unapredila rad vatrogasaca-spasilaca.

Obilazeći ekipe na obuci v. d. pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Luka Čaušić kazao je da obuka na Besnoj kobili "podrazumeva vežbanje tokom dana i noći".

"Organizujemo je kako bismo unapredili znanje i veštine vatrogasaca-spasilaca, da bi bili efikasniji u pružanju pomoći i spasavanju građana i u ekstremnim zimskim uslovima, kao i na nepristupačnim mestima", prenosi MUP u saopštenju Čaušićevu izjavu.

On je dodao da pripadnici Sektora za vanredne situacije "imaju na desetine ovakvih akcija spasavanja ugroženih osoba, dostavljanja hrane i lekova građanima i asistencija hitnoj medicinskoj pomoći u prevozu bolesnih lica.

„Kvalitetna i redovna obuka kao što je ova je bitna, jer tokom zimskih meseci u mnogim situacijama vatrogasci-spasioci samo ATV vozilima i motornim sankama mogu doći do građana kojima je pomoć u tom trenutku najpotrebnija", podvukao je Čaušić.

Od početka godine pripadnici Sektora imali su ukupno 2.195 vanrednih događaja i spasili 113 osoba.

Besna kobila

Planina Besna Kobila, sa svojim najvišim vrhom od 1.922 metra nadmorske visine, nalazi se u jugoistočnoj Srbiji, a udaljena je 40 kilometara istočno od Vranja, 120 kilometara od Niša, isto toliko od Skoplja, a oko 400 kilometara od Beograda. Devet meseci godišnje prekrivena je snegom, što je čini pogodnom za zimski turizam. Od 2010. godine funkcioniše renovirani Planinarski dom koji se koristi za smeštaj posetilaca. "Nebeski put" je naziv staze koja prolazi preko prostranih planinskih pašnjaka na nadmorskoj visini od 1.800 metara i pogodna je za planinski biciklizam i šetnju.

Wikipedia

Najnovije vesti