Vasiljević i Retvari na Preševu: Pojačan intenzitet iregularnih migracija

Vranje/Preševo - Pomoćnik direktora policije Dragan Vasiljević i zamenik ministra unutrašnjih poslova Mađarske Bence Retvari istakli su na graničnom prelazu Preševo da se na iregularne migracije "efikasno može odgovoriti samo zajednički, bliskom saradnjom svih nadležnih organa u regionu i šire".

Vasiljević i načelnik Uprave granične policije Dragan Samolovac, sa zamenikom ministra unutrašnjih poslova Mađarske, obišli su mađarski policijski kontingent koji zajedno sa srpskim kolegama brine o zaštiti granice Srbije sa Severnom Makedonijom kako bi se sprečile iregularne migracije.

Vasiljević je, na sastanku koji je prethodio obilasku patrola, istakao da je u prethodnom mesecu uočen porast iregularnih migracija, naročito na zapadno- balkanskoj ruti.

Takva situacija, kako je naglasio, jasno ukazuje da "samo zajedničkim odgovorom i bliskom saradnjom naših službi, svih organa za sprovođenje zakona u regionu i šire, možemo adekvatno i efikasno odgovoriti na sve bezbednosne izazove i stvoriti bezbednije okruženje za sve naše građane".

Vasiljević je dodao da MUP Srbije preduzima niz različitih mera u borbi protiv iregularnih migracija, kroz angažovanje dovoljnog broja policijskih službenika u saradnji sa međunarodnim partnerima i agencijama.

On se zahvalio Mađarskoj na kontinuiranoj saradnji i istakao posvećenost jačanju dobrosusedskih odnosa i regionalne bezbednosti.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Mađarske Bence Retvari istakao je značaj zajedničkog rada Srbije, Mađarske i Austrije na očuvanju bezbednosti spoljnih granica.

Prema njegovim rečima, saradnja između Srbije i Mađarske poslednjih godina je na zavidnom nivou.

"Mi nismo komšije već istinski prijatelji koji zajedničkim radom postižu vidljive rezultate koji doprinose većoj bezbednosti građana obe zemlje", kazao je Retvari.

Istakao je da će Mađarska pokušati da privuče još neku od zemalja Evropske unije da se priključi trilateralnom sporazumu, kako bismo bili još snažniji u borbi protiv iregularnih migracija.

Mađarski kontingent angažovan je po osnovu trilateralnog sporazuma Republike Srbije, Mađarske i Republike Austrije.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas je Vaskrs - Hristos Vaskrse! »

Pravoslavni hrišćani u Vranju i Srbiji obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad s...