USAID donirao Gradu 60.000 dolara za kupovinu kamiona smećara (FOTO, VIDEO)

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), svečano je uručila kamion za odnošenje smeća JKP Komrad, zajedničku donaciju sa gradom Vranjem u sklopu Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Ova donacija pomoći će gradu da unapredi upravljanje otpadom, što će biti od koristi kako građanima, tako i migrantima koji borave u Prihvatnom centru.

Gradonačelnik Slobodan Milenković rekao je prilikom primopredaje kamiona u sredu da je lokalna samouprava, zajedno sa USAID-om, Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, UNDP-em i Komesarijatom za izbeglice, realizovala projekat kupovine kamiona smećara kapaciteta 16 kubika.

- Vrednost investicije je 93.000 dolara, od toga je učešće Grada Vranja 33.000.

Ovime ispunjavamo obećanje, želimo da budemo dobri domaćini migrantima, da oni krizu dožive što manje stresnom i da im omogućimo bolje uslove za život.

Zahvaljujem USAID-u na pomoći oko realizacije ovog projekta - kazao je Milenković.

Siniša Čađo, projekt menadžer u misiji USAID- a u Srbiji, podsetio je da USAID ima izuzetnu, dugogodišnju saradnju sa svim institucijama u Vranju.

- I ovaj kamion je poslednja potvrda dobre saradnje.

Migrantska kriza nas je 2015. zatekla, a Vranje, kao jedna od opština koje se nalazila na toj ruti, od početka je morala da podnese velike napore kako bi udovoljila potrebama ljudi koji su u potrazi za boljom budućnošću na Zapadu.

Vranje je učinilo sve što može da im učini boravak u gradu što boljim.

U skladu sa tim je ovaj projekat nabavke kamiona bio vrlo efikasan, najviše i zahvaljujući dobrim odnosima sa gradskom upravom - rekao je Čađo.

Goran Ćirić iz Komesarijata za izbeglice i migracije, kazao je da Komesarijat u svim prihvatnim i azilnim centrima u Srbiji "kontinuirano radi na podizanju ekološke svesti kod migrantske populacije".

- Isto tako radi i na edukaciji i naglašavaju značaja lične i kolektivne higijene kao i opšteg održavanja čistoće u kolektivnom smeštaju - kazao je Ćirić.

Tatjana Strahinjić Nikolić, portfolio menadžer u UNDP-u, konstatovala je da Vranje jeste poslednje ušlo u ovaj projekat, ali da u svemu ima i pomalo sreće, "zato što su dobili veliki kamion".

- Moram da napomenem da u lokalnoj samoupravi dobro rade sa migrantima, da su pružili dobru podršku njihovoj integraciji, pomoć njihovoj socijalnoj koheziji.

Ovaj kamion je opredeljen kao prioritet, upravljali smo se prema tome koji su to servisi koje grad pruža građanima i migrantima.

Ovo je velika saradnja i partnerstvo između svih i ovo ne bi bilo moguće bez naših nacionalnih partnera - rekla je Strahinjićeva.

Direktor Komrada Momir Stojiljković zahvalio je svim partnerima na projektu.

- Ovo će za naše preduzeće mnogo značiti u daljem radu, olakšaće nam posao.

Obnavljamo mehanizaciju, imamo nova vozila, ali sigurno da ćemo sa ovim kamionom pružati bolje usluge građanima u cilju lepšeg, čistijeg i uređenijeg grada - rekao je Stojiljković.

Najnovije vesti