Uručene nagrade povodom Dana grada Vranja FOTO/VIDEO

Stojim ovde pred vama kao slobodan čovek jer je više od 500 duša, tog hladnog januara, utkalo svoja imena u slavnu knjigu besmrtnosti, ostavivši u amanet da mukom stečenu slobodu čuvamo i branimo, izjavio je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, govoreći na svečanoj akademiji povodom Dana grada i oslobođenja od Turaka 1878. godine.

On je evocirao uspomene na dane kada su jedinice pod vođstvom generala Jovana Belimarkovića i velikom ulogom potporučnika Stepe Stepanovića oslobodile Vranje od Turaka.

- I danas, stojim pred vama, ponosan i počastvovan, što sam na čelu grada koji se menja.

Takva promena vidljiva je u svim oblastima; infrastrukturi, sportu, kulturi, obrazovanju, zdravstvu, omladinskoj politici i socijalnoj zaštiti. U ekonomiji.

Jer Vranje je dočekalo kraj godine sa suficitom u gradskoj kasi - naglasio je Milenković.

On je podsetio da je grad u protekle tri godine 400 miliona dinara pomoći države kao pomoć budžetu i 430 miliona za realizaciju kapitalnih projekata - rekao je gradonačelnik.

Milenković je potencirao da je posle niza realizovanih kapitalnih projekata u proteklim godinama Vranje dobilo još jedan značajan.

- Potpisali smo sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima jedan od najvećih i najznačajnijih projekata u poslednjih nekoliko godina, vredan 1,4 milijarde dinara, koji predviđa rekonstrukciju paviljonskog dela Bolnice i on će dobiti potpuno novi izgled - rekao je Milenković.

On je zajedno sa predsednikom Skupštine dr Dejanom Tričkovićem uručio najviša gradska priznanja. "

Specijalno javno priznanje 31. "januar” dodeljeno je predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, kako piše u obrazloženju, "za doprinos u razvoju umetničkog stvaralaštva i pomoći u izgradnji nove zgrade vranjskog Pozorišta".

Priznanje je u vidu diplome i novčanog iznosa od 100.000 dinara.

Dobitnici Javnog priznanja "31. januar" u vidu diploma su još i Humanitarno udruženje Koce zauvek za doprinos u društvenom i humanitarnom radu, KK Panteri za razvoj i unapređenje sporta u gradu, te Umetnički ansambl Stanislav Binički za doprinos razvoju kulturnog stvaralaštva.

Javno priznanje "31. januar" u vidu diplome, sa novčanim iznosom od 50.000 dinara, dobiće policijski službenik PU Vranje Goran Spasić za izuzetne rezultate u oblasti zaštite i bezbednosti građana, Ivana Vučković, profesorka razredne nastave za izuzetne rezultate u vaspitno–obrazovnoj oblasti, kao i Slobodan Mitrović, prvi kustos pedagog u Muzej kući Bore Stankovića, za doprinos u očuvanju i zaštiti kulturnih dobara i razvoja i unapređenje kulture grada.

U ime nagrađenih, prisutnima se obratio načelnik Ansambla Binički, kapetan fregate Svetozar Vasilevski.

U umetničkom delu programa nastupili su ansambl Ministarstva odbrane Stanislav Binički i vokalni solista Čeda Marković.

Najnovije vesti