Uručene nagrade laureatima 43. Borinih pozorišnih dana u Vranju FOTO

Nagrada Borisav Stanković, za najbolju predstavu u celini na 43. Borinim pozorišnim danima, uručena je u subotu uveče predstavniku Narodnog pozorišta u Beogradu za predstavu Naš razred, koju je po tekstu Tadeuša Slobođaneka režirala Tatjana Mandić Rigonat.

Nagradu je u ime nacionalnog teatra primila direktorka drame Molina Udovički Fotez.

"Višeslojna dramska hronika Tadeuša Slobođaneka o tami vekovnog zla i svetlu detinjeg dobra, u delikatnoj režiji Tatjane Mandić Rigonat, našla je predanog brehtijanskog tumača.

Čista emocija lišena viška patetike i beskompromisna vera u angažovanost pozorišne katarze uzbudljivi su rediteljkini aduti kojima je i omađijala veličanstveni glumački ansambl.

Monaškom predanošću ovi mladi glumački udarnici duhovno su upisali i položili zrelost Našeg razreda, te izgradili golemo poverenje u pozorišnu nauku da se društvena odgovornost isplati", navedeno je u obrazloženju odluke festivalskog žirija.

Nagrada Borisav Stanković za najbolju žensku ulogu uručena je Bojani Milanović, za ulogu Tine u predstavi Kod večite slavine, koju je po tekstu Momčila Nastasijevića režirala Sonja Petrović, u produkciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Centra za razvoj vizuelne kulture, Novi Sad.

"Bojana Milanović u ulozi Tine istinski fascinira svojom glumačkom sinergijom prošlosti i sadašnjosti.

U ekspresiji duše i tela uspela je da izvedbenom harizmom donese žestoku snagu žene na vetrometinama patrijarhata, porodičnog nasilja i okrutnog preživljavanja.

Bojani naprosto verujemo da je snažnija i veća od sudbine", obrazoložili su članovi žirija.

Nagrada Borisav Stanković za najbolju mušku ulogu dodeljena je u subotu uveče Nikoli Ristanovskom, za ulogu dr Tomasa Stokmana u predstavi Neprijatelj naroda, po tekstu Henrika Ibzena i režiji Nine Nikolić, u izvođenju Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja.

"Nikola Ristanovski u ulozi Tomasa Stokmana riskantno i drčno je spojivo nespojivo: nordijsku izopćenost i pelivanski balkanski šeretluk.

Čoveka koji poput slepog današnjeg Edipa nezaustavljivo nasrće na društvenu nepravdu i tvrdoglavo ustraje u bitkama za pravdu, Ristanovski igra do ruba beketovskih klauna, odbačen od svih i istrajan u tome", piše u obrazloženju.

Nagrada Borisav Stanković za adaptaciju teksta dodeljena je Kokanu Mladenoviću za adaptaciju Aristofanove komedije Ptice, po kojoj je nastala predstava u režiji istog autora u izvođenju Mađarskog državnog pozorišta Čiki Gergej iz Temišvara.

Nagrada će mu biti uručena naknadno.

"Polazeći od pradavnih Aristofanovih Ptica kao ishodišnog teksta, Kokan Mladenović se uputio na izazovno autorsko putovanje.

Pritom se ne iscrpljuje u rutini adaptacije, nego strastveno traga za svojim literarnim saborcima.

Dokazavši tužnu istinu da još od antičkih vremena baš ništa nismo naučili iz lekcija ludila istorije.

Počevši od prelepe teskobne poeme Dušana Vasiljeva Čovek peva posle rata, Mladenovićeve moćne asocijacije idu sve do beketovske samoće ili stripovski žestokog apsurda.

Ispisujući bogatu transvremensku platformu na kojoj umešno miksa najrazličitije žanrove i ostavštinu čovekovog bezumlja, Mladenović je stvorio autentično delo koje svojim antiratnim krikom odjekuje poput krika ranjene ptice", navodi se u obrazloženju žirija.

Žiri je ove godine radio u sastavu Katarina Kocevska, glumica iz Skoplja, Davor Špišić, dramski pisac i scenarista iz Hrvatske, i Dušan Petrović, profesor FDU i reditelj iz Beograda.

Sve odluke donete su jednoglasno.

Nagradu publike, koja nosi ime osnivača ovog festivala i dugogodišnje upravnika vranjskog teatra Radoslava Radivojevića, ove godine dobila je takođe predstava Naš razred (ocena 4,94) Narodnog pozorišta u Beogradu, u režiji Tatjane Mandić Rigonat, koja je bila najbolja i po oceni žirija.

Nakon ceremonije dodele nagrada u čast nagrađenih odigrana je predstava Šta će biti sa svima nama Narodnog pozorišta Toša Jovanović u Zrenjaninu, u režiji Borisa Liješevića.

Najnovije vesti