Uručena nagrada Slađana Veljković: Petrov, Alihodžić i Šaponjić laureati FOTO/VIDEO

Novinarima Sanji Petrov, Daliborki Alihodžić i Zoranu Šaponjiću uručene su novinarske nagrade "Slađana Veljković" u četvrtak u Vranju.

Na svečanosti u Pozorištu Bora Stanković, na dan kada je novinarka Slađana Veljković preminula pre deset godina, Sanji Petrov, bivšoj novinarki nedeljnika Vranjske, a sada odgovornoj urednici portala "Slobodna reč" uručeno je priznanje sa Slađaninim imenom "za najbolji uređivački rad u lokalnim medijima".

Novinar Kurira Šaponjić nagrađen je za najbolju reportažu (Radoje živi sam kao kurjak na ničijoj zemlji: Desi mi se i tuga, uhvati pa ne pušta, progovorio bih sa nekim riječ, a nemam sa kim), dok je nagradu u kategoriji novinarski podvig dobila novinarka Večernjih novosti Daliborka Alihodžić (za reportažu Počinje novi život: Ivica iz Zaplanjske Toponice kod Gadžinog Hana tri decenije posle punoletstva juče konačno dobio ličnu kartu).

Žiri je ove godine radio u sastavu Momčilo Popović, šef deska Večernjih novosti, Ljubica Zdravković Džonov, urednica RT Vranje i Ljiljana Stojanović, urednica agencije Jug Press u Leskovcu.

Obrazlažući odluku o dobitnicima Popović je kazao da je Daliborka Alihodžić "vratila među žive Ivicu Denića iz Zaplanjske Toponice kod Gadžinog Hana, otvarajući auditorijumu oči o birokratskim crnim rupama u Srbiji".

"Ako novinar nekada može da bude ponosan na svoje dostignuće, onda Daliborka Alihodžić na to ima pravo", rekao je Popović.

Obrazlažući nagradu sa Sanju Petrov Popović je kazao da se žiri opredelio za "mladost, hrabrost, ideju, koncepciju i profesionalizam".

"Ovih 'pet u jedan' staje u ime Sanje Petrov.

U slučaju ovog portala mladost se ne poklapa sa neznanjem, a a hrabrost sa srljanjem.

Energiju crpu iz iskrene želje da Vranje i Srbiju učine boljim mestom za život", naveo je Popović.

Obrazlažući priznanje za Zorana Šaponjića iz Kurira Popović je kazao da njegove reportaže predstavljaju "štivo koje, ako već nije, treba da uđe u udžbenike novinarstva", posebno kada je reč o reportaži.

"Njegova priča o Radoju Perišiću i bespuću kojem je živeo je štivo koje otvara sva čula.

Neki bi rekli da se to zove umetnost, a verovatno i jeste", kazao je Popović.

Novinar iz Vranja i član Organizacionog odbora za dodelu nagrade Radoman Irić evocirao je uspomene na Slađanu Veljković.

"Smislila je Slađana kako pa nas okuplja svake godine, ovo nam je treći Vaskrs.

Danas ove u pozorišnom hramu u Vranju sa Slađaninom porodicom sa dobitnicima i prijateljima slavimo duh besmrtnosti", kazao je Irić.

Na konkursu za dodelu nagrade sa Slađaninim imenom, podsetio je on, za tri godine učestvovalo je oko 300 medijskih hodočasnika.

"Čućemo se kada se u Vranju ponovo rode Novine Vranjske, obećavam ti", rekao je Irić.

Ovogodišnji generalni sponzor nagrada bio je "Knauf Insulation" Surdulica.

U ime surduličke kompanije dobitnicima je čestitao predstavnik kompanije Stefan Kostić koji je laureatima uručio priznanja koja se sastoje od plaketa i novčanog dela.

Iz CMTDO, organizatora konkursa, saopšteno je da je grad Vranje ove godine prvi put partner i pomogao organizaciju dodele nagrade.

PROFIL

Slađana Veljković preminula je 8. jula 2011. godine. Svoju novinarsku karijeru započela je i izgradila u novinama Vranjskim, gde je bila dugogodišnja urednica. Poslednje tri godine života radila je u Večernjim novostima, kao dopisnik iz Vranja, i u prepoznatljivom stilu izveštavala o svim događajima sa juga Srbije.

Najnovije vesti