Uručena novinarska priznanja Slađana Veljković FOTO/VIDEO

Novinarska nagrada Slađana Veljković u četiri kategorije uručena je u utorak u "Vilama Jefimija" u selu Preobraženje nadomak Vranja.

Za novinarski poduhvat nagrađen je novinar Radoman Irić iz Vranja, nagrada za najbolji uređivački rad u lokalnim medijima pripala je uredniku portala Vranje News Dejanu Dimiću, dok je priznanje za najbolju reportažu otišlo u ruke Jelene Marinović, novinarke RTS-a za reportažu "Pristojan krov nad glavom, pre zime - imperativ za malu Nađu".

U naknadno ustanovljenoj kategoriji (COVID reportaža) za nagrađivanje priznanje je otišlo Jeleni Ćosin iz Novosti - za reportažu pod nazivom „Obolela od korone, majka joj umrla, izbačena iz stana“.

Novinarsko priznanje sa imenom prerano preminule novinarke Slađane Veljković dodeljeno je ove godine drugi put zaredom, u organizaciji Centra za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO).

Žiri je radio u sastavu Momčilo Popović, šef deska Večernjih novosti, Gordana Bjeletić, glavna i odgovorna urednica Južnih vesti i Bratislav Ilić novinar TV Prva i B92.

Odluka je doneta u selekciji 86 pristiglih radova.

U ime Grada, ovogodišnjim laueratima čestitala je zamenica gradonačelnika Zorica Jović rekavši da predstavnici medija i kolege "ne treba da zaborave lik i delo Slađane Veljković", pozivajući novinare da pišu "na način na koji je Veljkovićeva to radila".

- U Slađaninim tekstovima bilo je sto odsto profesionalnosti, sto odsto stručnosti i prisutnosti na terenu.

Zato treba baštiniti ovu nagradu i ugledati se na njen način rada - rekla je Jovićeva.

Član žirija Bratislav Ilić rekao je kako je siguran da "Slađana sve ovo posmatra i da joj je izuzetno drago što je toliko novinara učestvovalo i što su svi želeli njenu nagradu".

Nagrada Slađana Veljković sastoji se od plakete i novčanog dela.

Sponzor ovogodišnje dodele bila je kompanija Alfa Plam Vranje, a sponzorstvo za narednu godinu preuzela je kompanija Knauf insulation.

PROFIL

Slađana Veljković preminula je 8. jula 2011. godine. Svoju novinarsku karijeru započela je i izgradila u novinama Vranjskim, gde je bila dugogodišnja urednica. Poslednje tri godine života radila je u Večernjim novostima i u prepoznatljivom stilu izveštavala o svim događajima sa juga Srbije.

VELIKO PRIZNANJE ZA VRANJE NEWS

Naš urednik Dejan Dimić dvadeset sedmu godinu je u novinarstvu. Ranije je još radio za Novine Vranjske (2002–2017), ali i za RTS (1994-1998), OK Radio (1995-1996 i 2016-2017), kao zamenik odg. urednika za Novinsku agenciju Vranje Press (2002-2003). Bio je dopisnik više prestoničkih medija. Objavljivao je za CINS, BIRN, Danas, Vreme, Lokal Press, RTS, Radio Beograd i druge prestoničke pisane i elektronske medije. Pre gašenja nedeljnika Vranjske bio je urednik internet portala tih novina i zamenik urednika štampanog izdanja. Početkom 2018, pokrenuo je informativni portal Vranje News čiji je odgovorni urednik. Dobitnik je dve nagrade za istraživačko novinarstvo u kategoriji štampanih medija 2009. i 2010. godine koju dodeljuju NUNS i Ambasada SAD (još jednom je nominovan za istu nagradu 2013), te nagrade Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) za najbolji istraživački tekst objavljen u lokalnim medijima. Ovo mu je četvrto novinarsko priznanje, a prvo i veoma značajno za redakciju Vranje News-a.

Najnovije vesti