Uoči Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima: Radna eksploatacija najčešći motiv

Svetki dan borbe protiv trgovine ljudima 30. jul u Vranju biće obeležen nizom aktivnosti, potvrdila je koordinatorka Lokalne mreže Beba Kanački.

- Najpre će gostovanjem u jutarnjem programu devju lokalnih televizija predesednica Lokalne mreže Danijela Milosavljević najaviti program obeležavanja Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

Ona će se osvrnuti na sve ono što smo kao Lokalni tim od početka godine realizovali kroz razne aktivnosti kao i ono što nas očekuje u narednom periodu kroz učešće Lokalne mreže u realizaciji aktivnosti na nivou cele zemlje u saradnji sa partnerima iz drugih gradova - navodi se u saopštenju.

Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima 30. jul biće obeležen velikom akcijom dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog krsta Vranje, u prostorijama Omladinskog kulturnog centra Vranje - OKCE sa početkom od 10 časova.

Volonteri Crvenog krsta, koji su prošli trenige za obuku na temu trafikinga, zajedno sa svim dobrovoljnim davaocima krvi (uz podelu propagandnog materijala vezanog za identifikaciju tj. prepoznavanje problema trafikinga) uradiće upitnike na temu "koliko znamo o problemu trafikinga i koliko smo dobro informisani ili robujemo tabuima kada se radi o trgovini ljudima".

34 ŽRTVE TRGOVINE LJUDIMA

U prvoj polovini godine (2020) u našoj zemlji identifikovane su 34 žrtve trgovine ljudima što je, kažu iz Lokalne mreže, "ponovo zabrinjavajući trend". Prošle godine za prvu polovinu identifikovano je 29.

- Podaci govore o tome da je potrebno dodatno unapredjivati proces identifikacije ali unaprediti i ne zapostaviti programe prevencije - navode iz Lokalne mreže.

U isto vreme u sali "Periodike" Narodne biblioteke Bora Stanković volonteri Crvenog krsta, koji su prošli trenenige i imaju sertifikat obučenog trenera da rade edukaciju vezanu za trafiking, ograničenom broju novih volontera Crvenog krsta (do deset ljudi će biti prisutno na bezbednoj razdaljini i uz poštovanje svih ostalih mera opreznosti: nošenje maski, održavanje distance i slično) održaće obuku i prvo stručno upoznavanje sa problemom modernog ropstva u današnje vreme koji je između ostalih opasnosti jedna od najpogubnijih za mlade ljude.

U skladu sa preporukama koje smo veće prezentovali javnosti a usklađene su sa situacijom pandemije COVID-19, Lokalna mreža za borbu protiv trgovine ljudima u Vranju sprovodi aktivnosti u skladu sa Akcionim planom za 2020-tu godinu - navodi se u saopštenju.

Ove godine Lokalna mreža za borbu protiv trgovine ljudima ulaže velike napore da održi kontinuitet realizacije mnogobrojnih aktivnosti koji imamo od samog osnivanja 2013. godine, dodaje se.

- Želimo da stavimo akcenat na postojanje problema radne eksploatacije koji doživljavaju svoju ekspanziju i u septembru i oktobru ćemo prezentovati podatke ispitivanja i monitoringa koji smo radili u junu i julu ove godine.

Oni pokazuju u kom obimu i na koje načine je radna eksploatacija prisutna u Vranju i Pčinjskom okrugu, te izložiti preporuke na koji način se boriti sa ovim vidom trgovine ljudima i koje su to institucije sistema, ustanove i Organizacije civilnog društva (OCD) koje mogu da nam najbolje pruže pomoć i zaštitu u slučajevima radne eksploatacije, kao i predstaviti načine kako da se zaštitimo da ne budemo radno eksploatisani - navode iz Lokalne mreže

ANALIZA SUDSKE PRAKSE

Udruženje ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima od 2011. godine u kontinuitetu prati sudsku praksu za krivična dela trgovina ljudima, posredovanje u vršenju prostitucije i trgovina maloletnim licima radi usvojenja. Imajući u vidu da su zaključci godišnjih analiza sprovedenih u periodu od 2011-2018. godine ukazivali na značajne i kontinuirane nedostatke u implementaciji postojećih pravnih normi od značaja za položaj i prava žrtava, analiza pravosudne prakse za 2019. godinu sprovedena je sa ciljem objektivnog sagledavanja trenutnog stanja u ovoj oblasti. Analizom je obuhvaćeno 29 sudskih odluka donetih u krivičnom postupku tokom 2019. godine od nadležnih prvostepenih i drugostepenih sudova. Rezultati ukazuju da položaj žrtava trgovine ljudima i povezanih krivičnih dela u sudskom postupku nije značajno poboljšan u odnosu na stanje koje je konstatovano u analizama sudske prakse za prethodne godine. Ovogodišnja Analiza realizovana je uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država kao deo projekta „Ka unapređenju položaja žrtava trgovine ljudima u institucijama sistema“.

Najnovije vesti