Uoči premijere Crne ptice: Svet udaljavanja od stvarnosti FOTO/VIDEO

Drago mi je što sam dobila šansu da diplomsku predstavu režiram baš u Vranju i što ću imati priliku da krunu svog studiranja doživim upravo u mom rodnom gradu, rekla je na konferenciji za medije uoči premijere predstave Crna ptica Marija Mladenović, mlada rediteljka poreklom iz Vranja.

Ovo ostvarenje ansambl Pozorišta Bora Stanković u Vranju uradio je po romanu, odnosno dramaturškom predlošku takođe Vranjanke Aleksandre Jovanović.

Na konferenciji za medije u ponedeljak, osim autorskog tima, pred novinarima su se pojavili mladi gostujući glumci - Jovana Berić, Filip Hajduković i Nikola Mijatović, koji čine deo glumačke ekipe pored članova domaćeg ansambla Kristine Janjić Stojanović, Žetice Dejanović, Mihajla Stojkovića i Sofije Arsić.

Mlada rediteljka potencirala je u obraćanju novinarima da je radnja romana sentimentalno podsetila na njeno detinjstvo u Vranju i da je tim pre priprema ovog pozorišnog ostvarenja za nju bio poseban izazov.

Reč je o četvrtoj premijeri vranjskog pozorišta u sezoni na izmaku - prethodno su to bile Okamenjeno more u režiji Stevana Bodrože, lutakrska predstava Nerođena devojka u režiji Darka Kovačovskog i Ministarka koju je režirao Vladimir Lazić.

Bojan Jovanović, umetnički direktor Pozorišta Bora Stanković, naglasio je da je rad na ovoj predstavi usledio kao logična posledica u okviru ideje koju uprava pozorišta propagira već godinama - da se šansa daje mladim autorima, pogotovo onima koji potiču iz Vranja.

"Odbijajući da prihvati očevu smrt, Želja sve češće beži na groblje, gde upoznaje mrtvog dečaka koji joj otkriva čitav jedan svet.

Ali, što duže Želja provodi vremena u njemu, sve više se udaljava od stvarnosti...", priča je oko koje se vrti radnja ove predstave.

Dramaturškinja Aleksandra Jovanović zahvalila se domaćinima što su njoj i rediteljki Mariji Mladenović pružili mogućnost da se roman Crna ptica nađe na daskama ovdašnjeg teatra.

Mlada gostujuća glumica Jovana Berić kazala je da će joj Crna ptica biti prva profesionalna predstava i da to za nju predstavlja "iskustvo samo po sebi".

"Iz Novog Sada sam, studiram glumu u Beogradu i evo došla sam u drugi grad, u Vranje.

Ovde sam oko mesec dana, lepo su me dočekali i veoma mi je interesantan rad na ovoj predstavi, posebno iz razloga što m je ovo možda poslednji voz da mogu da igram dete", rekla je Jovana.

Filip Hajduković i Nikola Mijatović potencirali su da im je veoma drago što rade na predstavi sa mladim autorima kao što su Marija i Aleksandra, kao i sa kolegama glumcima.

"Jedva čekamo da vidimo kako će ljudi reagovati na ovaj komad, jer se bavi veoma velikom temom, na pomalo čudan način", rekao je Hajduković, dok je Mijatović potencirao kako smatra da će o ovom ostvarenju "svi pričati samo lepe stvari".

"Zahvalan sam kolegama iz vranjskog ansambla koji su nam mnogo pomogli da se priviknemo na rad ovde", kazao je Mijatović.

Glumica Žetica Dejanović iz domaćeg ansambla kazala je da su mladi glumci sa kojima su sarađivali na predstavi "divna deca" i kazala da se nada da će ovu predstavu gledati širok pozorišni auditorijum, od najmlađih do najstarijih ljubitelja teatra.

"Predstava je bajkovita, poučna i lirična, tako da ne može da ne dopre do publike.

Nadam se da će doživeti makar sto izvođenja", rekla je Dejanović.

Glumica Kristina Janjić Stojanović rekla je da uvek kada neko dođe sa strane "unese neku novu energiju u domaći ansambl".

"Vidimo i koliko mi možemo da budemo drugačiji, koliko možemo da se prilagodimo nekom drugom i neko drugi nama.

Sve je išlo lagano", rekla je Janjić Stojanović.

Glumac Mihajlo Stojković očekuje da će ova predstava "biti priručnik, preko koga će mladi moći da vide neke od problema iz drugog ugla".

Jović: Ideja začeta pre dve godine

Direktor vranjskog pozorišta Nenad Jović podsetio je da je mlada dramaturškinja i Vranjanka Aleksandra Jovanović imala promociju svog romana Crna ptica na Borinim pozorišnim danima 2020. godine i da se tu praktično rodila ideja o postavljanju ovog romana na scenu.

"Taj roman to i zaslužuje", kazao je Jović.

Muziku za ovaj komad radila je Nikolija Zdravković, scenografiju Nera Vulović, kostime Maša Ćešić, dizajn zvuka Nikola Erić, a dizajn plakata Ana Stanojević.

Premijera predstave Crna ptica zakazana je za utorak 28. jun u 20 časova na velikoj sceni Pozorišta Bora Stanković u Vranju.

Prva repriza biće već narednog dana, u sredu 29. juna u isto vreme i na istom mestu.

Predstavu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja, a realizuje se u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti u Beogradu.

Igraju

U predstavi Crna ptica igraju: Jovana Berić, Filip Hajduković, Nikola Mijatović, Kristina Janjić Stojanović, Žetica Dejanović, Mihajlo Stojković i Sofija Arsić.

Najnovije vesti