Uoči jubileja: Snima se dokumentarno-igrani film posvećen Svetom Prohoru

U sklopu priprema za obeležavanje 950. godišnjice Manastira Prohor Pčinjski, Nikola Selaković, kao izaslanik predsednika Srbije, glavnog pokrovitelja jubileja, obavestio je u Vranju Izvršni odbor (IO) za obeležavanje značajnog datuma ove svetinje da će u produkciji "Filmskih novosti" u Beogradu biti snimljen dokumentarno-igrani film posvećen Prepodobnom Prohoru Pčinjskom i manastiru.

Ovaj film će, kako je rečeno na sastanku, biti premijerno prikazan 12. novembra ove godine, u okviru ktitorske slave manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog - Svetog kralja Milutina.

Na sednici IO usvojen je predlog logoa 950. godišnjice manastira čiji je autor Goran Stanković iz Vranja, kao i idejna rešenja mobilijara i suvenira povodom ove godišnjice.

Na drugoj sednici ovog tela, koja je održana u Vladičanskom dvoru u Vranju, razmatrane su aktivnosti u vezi sa sprovođenjem programa proslave jubileja i određena zaduženja članova odbora.

Episkop Pahomije upoznao je prisutne sa Programom centralne proslave 17. maja.

Dogovoreno je da se zajednička sednica Organizacionog odbora i Izvršnog odbora, kao i Programskog saveta za organizaciju naučnog skupa u Prohoru, održi 2. maja u manastiru povodom osvećenja isposnice - kapele Prepodobnog Prohora Pčinjskog na Kozjaku.

USVOJENE TEME ZA NAUČNI SKUP

Na trećoj sednici Programskog saveta međunarodnog naučnog skupa "Prepodobni Prohor Pčinjski – 950 godina u srpskom narodu", koji će se održati u sklopu obeležavanja jubileja, razmatrane su i usvojene teme za ovu naučnu konferenciju. Podeljene su u tri tematske celine - istorija (koju čini 17 tema), teologija i istorija umetnosti (16 tema), te njiževnost i jezik (13 tema). Rad sednice Programskog saveta, koja je održana za vikend, otvorio je i blagoslovio episkop vranjski Pahomije, a radom sednice rukovodio potpredsednik saveta prof. dr Vlada Stanković sa Filozofskog fakulteta u Beogradu. Sednici su prisustvovali i u njoj aktivno učestvovali arhimandrit mr Metodije Marković, iguman manastira Prohor Pčinjski, prof. dr Sunčica Denić-Mihailović, doc. dr Dejan Antić i sekretari saveta dr Dragoljub Marjanović i Nenad Radulović.

Najnovije vesti