UNMIK: Vlasti u Beogradu i Prištini da izbegnu provokacije

- Pozivam vlasti u Beogradu i Prištini da deluju u dobroj volji, da izbegnu provokacije i da preduzmu potrebne korake za očuvanje mira i bezbednosti ljudi - navodi se u saopštenju šefa Unmik Zahira Tanina.

Tanin je naveo da „odgovornost lidera prema njihovim građanima ne prihvata ništa manje“.

U saopštenju se navodi da je ključno da sve strane izbegnu retoriku ili mere koji bi mogli da dovedu do eskalacije situacije.

„Dijalog je jedini mehanizam za rešavanje nesuglasica“, naveo je šef UNMIK.

Amabasador SAD u Srbiji Kajl Skot ocenio je da su dogadjaji na Kosovu veliki korak unazad, a ambasador Rusije Aleksandar Čepurin da je Rusija ogorčena grubom provokacijom Prištine.

- Dogadjaji u Mitrovici predstavljaju veliki korak unazad. Nadam se da će hladne glave preovladati omogućavajući smirivanje situacije - napisao je Skot na svom tviter nalogu.

On je dodao da ne postoji alternativa dijalogu i mirnom suživotu svih naroda na Balkanu.

- Ogorčeni smo grubom provokacijom Prištine. Potpuno smo solidarani sa Markom Djurićem i Srbijom - napisao je Čepurin na svom tviter nalogu.

Šef vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić uhapšen je u ponedeljak u Kosovskoj Mitrovici, prebačen u Prištinu a nešto kasnije proteran preko administrativne linije.

Ranije je prvi zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli izjavio je da direktoru kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću i ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu nije dozvoljen ulazak na Kosovo jer, kako je naveo, podstiču mržnju.

Uprkos zabrani direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i generalni sekretar Predsedništva Srbije Nikola Selaković su se pojavili u Kosovskoj Mitrovici, gde je trebalo da se održi okrugli sto u okviru dijaloga za Kosovo, ali su pripadnici ROSU uhapsili Đurića.

Zbog dešavanja na Kosovu sazvana je vanredna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, a nakon sednice, na konferenciji za novinare, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je hapšenje Đurića “brutalna provokacija, čin bezumlja i najteži kriminalni akt” dodajući da je Srbija poštovala sve sporazume prilikom slanja obaveštenja o poseti Đurića Kosovu i Metohiji.

Najnovije vesti