Ugostiteljski objekti od utorka rade do 21 sat

Radno vreme ugostiteljskih objekata, kafića, noćnih klubova, restorana, tržnih centara i prodavnica od utorka će biti ograničeno i oni neće raditi od 21 čas do 5 ujutro, saopštila je u nedelju predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, nakon održane sednice Vlade.

Ona je na konferenciji za medije nakon sednice precizirala da su od te mere izuzete apoteke, dostava hrane, benzinske pumpe i privreda koja radi i treću smenu.

- Ove mere stupaju na snagu u utorak 17. novembra i važiće petnaest dana, do 1. decembra kada će Vlada ponovo odlučivati o merama.

Prihvatila sam savet stručnog, medicinskog dela Kriznog štaba da uvedemo ove restriktivnije mere kako bismo zaustavili širenje virusa - objasnila je Brnabić.

Ona je napomenula da će se mere primenjivati od utorka kako bi se svima koji su njima obuhvaćeni ostavio prostor da se prilagode i organizuju.

- Za petnaest dana Vlada će opet odlučivati o tome da li treba dodatno da se pooštravaju ili produžavaju.

Ali, nadam se da to neće biti potrebno - rekla je Brnabić.

Ona je istakla da Vlada trenutno ne razmatra zabranu kretanja, što bi, inače, bila sledeća mera u borbi protiv koronavirusa.

- Ukoliko bude najneophodnije mi ćemo ići sa tom merom, ali u ovom trenutku ni ne razmišljamo o tome.

Znamo da je to sledeća mera, ali sva predviđanja su da će sada usvojene mere dati rezultate i da će broj novozaraženih početi da opada - objasnila je Brnabić.

Ona je navela da je sa ministrom zdravlja i ministrom unutrašnjih poslova u nedelju ujutro imala sastanak sa predsednikom Srbije, na kojem je procenjena situacija vezana za broj zaraženih, stanje u bolnicama, sprovođenje trenutnih mera, njihovu kontrolu i uvođenje eventualnih dodatnih kontrola.

- Sa predsednikom sam analizirala ekonomsko stanje i situaciju u privredi, kao i kako dodatne mere mogu uticati na privredu.

Saglasni smo oko toga da idemo sada sa ovim korakom i da vidimo kakve će rezultate dati nova mera - objasnila je predsednica Vlade.

Najnovije vesti