U Vranju više od 5.500 nezaposlenih, na sajmu 300 radnih mesta (FOTO, VIDEO)

Na dan održavanja Sajma zapošljavanja 2019' u Vranju na evidenciji Filijale Nacionalne službe zapošljavanja (NSZ) nalazi se 22.309 nezaposlenih u celom Pčinjskom okrugu, od čega u Vranju 5.553, izjavila je za Vranje News PR vranjske filijale Vesna Stanojković.

Filijala NSZ organizovala je u četvrtak Sajam zapošljavanja u Vranju, sa dvadesetak prijavljenih poslodavaca iz Vranja koji su iskazali potrebu za zaposlenjem oko 300 novih radnika.

Ovakva ponuda izazvala je popriličnu gužvu u prostorijama Filijale NSZ u Vranju jer je veliki broj nezaposlenih u potrazi za poslom, a najviše slobodnih radnih mesta ponuđeno je u četvrtak radnicima obućarske, tapetarske, elektro i konfekcijske struke.

U ponudi su radna mesta za poslove savetnika za osiguranje života, kao i za poslove u trgovini i proizvodnji hrane i pića.

Kako kaže Stanojkovićeva trideseti je put da se održava Sajam zapošljavanja u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje, a u Vranju dvadeset drugi.

- Imamo dvadeset poslodavaca različitih delatnosti.

Najveći broj potreba iskazanih za zapošljavanje je iz oblasti tapetarstva, konfekcijske industrije, obućarstva, traženi su i elektro profili, kao i radna mesta za proizvodnju hrane i pića, ljudi traže i radna mesta prodavaca u trgovnama i slično.

Statistika dosadašnjih sajmova pokazuje da je efekat zapošljavanja veći od 20 odsto za lica koja su aplicirala preko sajma - rekla je Stanojkovićeva.

Stojan Đorđević, šef odseka za programe zapošljavanja, preduzetništvo, obrazovanje i obuke u vranjskoj Filijali NSZ rekao je da je Filijala krajem februara i početkom marta ove godine, u saradnji sa četiri lokalne samouprave, održala prezentacije javnih poziva.

U Trgovištu smo to učinili za 20 poslodavaca, u Vladičinom Hanu za 53, u Preševu za 120, a u Bosilegradu 19 - ukupno 220.

- Imali smo i osam obuka o temi "Put do uspešnog preduzetnika" za osobe koje žele da pokrenu sopstveni biznis putem zapošljavanja za ukupno 236 lica i početkom aprila odobreno je 19 zahteva poslodavaca za dodelu subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih za ukupno 66 lica i 3 zahteva za zapošljavanje 4 osobe sa invaliditetom.

Do 17. aprila podneto je i 97 zahteva za dodelu subvencija za samozapošljavanje, s tim što javni poziv traje do 22. aprila, a odluke će se doneti do 22. maja - kazao je Đorđević.

Najnovije vesti