U Vranju svečano obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

U Vranju je kraj Spomenika žrtvama bugarskog okupatora od 1915 - 1918, svečano obeležen 11. novembar, Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Predsednik Skupštine grada Dejan Tričković istakao je tom prigodom da je "ogroman broj srpskih vojnika i civila bio prepušten najtežim, neretko i nemogućim, uslovima preživljavanja.

"Žrtva koju je srpski narod podneo u Velikom ratu, ali i želja i volja da se krene napred, da sve ratne strahote ostanu u prošlosti, doprineli su da poput feniksa, iz pepela, vaskrsne srpska država.

Zbog svega ovoga, dragi sugrađani, ne smemo da zaboravimo crne stranice srpske istorije.

Naša je dužnost da negujemo kulturu sećanja, da nikada ne zaboravimo herojstvo i čojstvo naših predaka", rekao je Tričković.

Na Spomenik žrtvama bugarskog okupatora, vence i cveće položili su gradonačelnik Slobodan Milenković sa saradnicima, predstavnici Vojske Srbije, gradske opštine Vranjska Banja, Policijske uprave, BIA, predstavnici udruženja i obrazovnih ustanova.

Pomen poginulima služio je vladika vranjski Pahomije sa sveštenstvom.

U programu su učestvovali hor Medicinske škole dr Izabel Emsli Haton i učenici vranjske Gimnazije Leonora Ristić i Bogdan Stefanović.

U okviru obeležavanja Dana primirja, u Galeriji Narodnog muzeja otvorena izložba fotografija "Surdulički mučenici", u organizaciji Istorijskog arhiva u Vranju.

Najnovije vesti