U Vranju ostaje isti broj odeljenja u osnovnim školama

Gradsko veće Vranja usvojilo je u ponedeljak nacrt Odluke o mreži javnih osnovnih škola na teritoriji Grada Vranja koji predviđa zadržavanje odeljenskih kapaciteta u postojećem obimu, izjavila je nakon sednice Danijela Milosavljević, gradska većnica za lokalnu upravu.

- Ovom odlukom utvrđuje se broj i prostorni raspored osnovnih škola, a stupiće na snagu po dobijanju saglasnosti od Ministarstva prosvete.

Prateći dokument je elaborat izrađen pre donošenja odluke kojim su utvrđene sve činjenice o tome zašto Grad Vranje treba da ima upravo ovoliki broj škola.

Postoje instrukcije Ministarstva da se u osnovnim školama u Srbiji smanjuje broj odeljenja u osnovnim školama, ali u našem elaboratu i nacrtu odluke obrazlaže se zašto Vranje treba da zadrži postojeći obim i daje takva preporuka Ministarstvu.

Razlog je razuđenost područja, činjenica da je veliki broj škola u ruralnom području i da bi njihovo ukidanje predstavljalo poteškoću za školarce- kazala je Milosavljevićeva na konferenciji za medije posle sednice.

Gradsko veće usvojilo je na sednici u ponedeljak i nacrt Odluke o komunalnoj delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja na području Grada Vranja.

- Ovom odlukom se ta delatnost prenosi na novo odeljenje koje će biti formirano u sklopu JP Urbanizam i izgradnja Vranja, koje je preregistrovano i dobilo je novi naziv - dodala je Milosavljevićeva.

Osim javnog, prema objašnjenju Milosavljevićeve, u delokrugu ovog javnog preduzeća ubuduće će biti i delatnost dekorativnog osvetljenja grada Vranja.

Prema izmeni još jedne odluke, Odluke o komunalnoj delatnosti svaki građanin Vranja imaće ubuduće pravo da se pritužuje u vezi sa načinom obavljanja komunalne delatnosti bilo kog javnog preduzeća, da podnese prigovor na njegov rad, a sva preduzeća imaće obavezu da odgovore na prigovor ili reaguju po njemu u roku od osam dana.

Najnovije vesti