U Vranju i okolini uhapšeno devet osoba pod sumnjom na krijumčarenje migranata

Devet osoba uhapšeno je u Vranju, Preševu i Surdulici pod sumnjom da su pripadnici organizovane grupe koje se, navodno, bavi krijumčarenjem migranata, saopšteno je iz MUP-a.

Za desetom osobom se intenzivno traga.

"Članovi organizovane kriminalne grupe su, kako se sumnja, na ovaj način, od avgusta do oktobra 2022. godine, omogućili ilegalan prelaz državne granice i transport za 90 iregularnih migranata, dok su tako stečen novac međusobno delili u zavisnosti od zadatka koji su imali prilikom činjenja krivičnog dela.

Pretresom stanova i drugih prostorija koje su osumnjičeni koristili oduzeto je pet vozila, 13 mobilnih telefona, više SIM kartica, kao i 23.010 evra, 82.300 dinara, 30 kuna i 220 denara", piše u saopštenju MUP-a.

Oni su uhapšeni zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

Najmlađi uhapšeni pripadnik grupe ima 27, a najstariji 57 godina.

Sumnja se da su grupu organizovala dvojica muškaraca (stari 31 i 55 godina), "s ciljem sticanja materijalne koristi", navode iz MUP-a.

"Njeni pripadnici su, uz novčanu naknadu od 300 do 1.000 evra po osobi, omogućavali iregularnim migrantima nedozvoljen prelaz državne granice između Republike Srbije i Republike Bugarske, prevoz do Prihvatnog centra u Preševu, a potom i do Beograda, Subotice i Sombora, s namerom daljeg transporta ka zemljama Evropske unije", dodaje u saopštenju MUP-a.

Akciju hapšenja sproveli su pripadnici Radne grupe MUP-a koja se bavi pitanjima ilegalnih migracija, u saradnji sa Policijskom upravom Vranje, Tužilaštvom za organizovani kriminal i Višim javnim tužilaštvom u Vranju.

Hapšenja su sprovedena na području Vranja, Preševa i Surdulice.

Osumnjičenima je određeno policijsko zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Najnovije vesti