U subotu se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu

U Vranju i Srbiji se od 2012. godine kao državni praznik obeležava Dan primirija u Prvom svetskom ratu, koji ove godine pada u subotu.

Dan primirja u Vranju će biti obeležen kraj Spomenika žrtvama bugarskog okupatora od 1915. do 1918. godine, gde će u subotu biti položeni venci i cveće.

Kako je najavljeno iz Službe za odnose s medijima grada Vranja, o značaju ovog datuma govoriće predsednik Privremenog organa grada Vranja Slobodan Milenković.

Skup će početi u 11 sati.

Na današnji dan 1918. godine u železničkom vagonu u Kompijenu, Sile Antante potpisale su primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Primirje je potpisano u 5.45 ujutro, a stupilo je na snagu jedanaestog sata, jedanaestog dana, jedanaestog meseca 1918. godine.

Primirje je prvobitno isteklo nakon 36 dana i nekoliko puta je produžavano.

Formalni mirovni sporazum je postignut tek naredne godine kada je potpisan Versajski ugovor.

Dan primirja se obeležava u mnogim savezničkim državama, s tim što se u Velikoj Britaniji i zemljama Komonvelta zove Dan sećanja, a u Sjedinjenim Američkim Državama Dan veterana.

Prva proslava Dana primirja održana je u večernjim satima 10. novembra 1919, kada je britanski kralj Džrodž V u Bakingemskoj palati bio domaćin Banketa u čast predsednika Francuske Republike.

Dan primirja se u Srbiji od 2005. obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama, a od 2012. se obeležava kao državni praznik.

Dan primrija u Srbiji se praznuje neradno.

Prvi svetski rat počeo je 28. jula 1914. kada je Austrougarska objavila rat Srbiji, tačno mesec dana nakon atentanta na prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu.

Za Srbiju je rat završen 13. novembra 1918. potpisivanjem sporazuma sa Mađarskom, samo dva dana nakon potpisivanja primirja na Zapadnom frontu.

Veliku pobedu u Prvom svetskom ratu Srbija je skupo platila pošto je, prema različitim procenama, tokom rata izgubila između 1,1 i 1,3 miliona stanovnika, što je u to vreme bila gotovo trećina ukupnog stanovništva, odnosno oko 60 odsto muške populacije.

"Francuska nikada neće zaboraviti ono što je Srbija učinila za tu zemlju i žrtve koje su Srbi podneli tokom Prvog svetskog rata, rekao je jednom prilikom francuski predsesnik Emanuel Makron i poručio: „Srbija je u našim srcima – zauvek!“

Natalijina ramonda

Amblem Dana primirja u Srbiji sastoji od motiva odlikovanja Albanske spomenice s početka 20. veka, zeleno-crne trake koja okružuje stilizovani prikaz ljubičastog cveta, Natalijine ramonde. Ovaj cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks. Preporuka je da se ovaj amblem nosi na reveru u nedelji koja prethodi prazniku, kao i na sam dan praznika.

Najnovije vesti