U pripremi Enciklopedija znamenitih ličnosti vranjske Gimnazije VIDEO

Redakcijski odbor formiran u Gimnaziji Bora Stanković u Vranju već dva meseca radi na pripremi "Enciklopedije znamenitih ličnosti vranjske gimnazije" i već prikuplja informativnu i foto građu o nepravedno zapostavljenim ličnostima koje su obeležile istorijat i život jedne od najuglednijih obrazovnih ustanova u ovom delu zemlje.

U ovom trenutku nije poznato mnogo detalja u pogledu krajnje forme ovog kapitalnog dela u pripremi, ali se zna da će znamenite ličnosti u enciklopediji biti podeljene po oblastima kojima su se tokom karijere bavili.

Plan je, takođe, da posebna poglavlja budu posvećena dobrotvorima škole, profesorima i đacima koji su učestvovali u dva svetska rata.

ČLANOVI REDAKCIJSKOG ODBORA

U redakcijskom odboru ovog projekta su Suzana Mišić Stanković, direktorka Gimnazije, Mile Đorđević, predsednik Školskog odbora, Budimir Mihajlović i dr Marina Janjić, članovi Školskog odbora, profesori istorije Nenad Stojiljković i Jasmina Janjić, profesorka srpskog jezika i knjievnosti Nela Dimitrijević, te Miroljub Stojčić, nekadašnji gimnazijalac i bivši gradonačelnik Vranja, te Vukašin Antić, lekar i hroničar Vranja.

Namera redakcijskog odbora je da se u jednoj knjizi zabeleže svi profesori i učenici vranjske gimnazije koji su u određenom razdoblju dali svoj doprinos razvoju škole i društva, naglasila je direktorka Gimnazije, Suzana Mišić Stanković.

Vremenski obuhvat biće ograničen na period od osnivanja škole 1881. godine, pa do 2001. godine.

- Najvažniji kriterijum u odabiru biće doprinos koji je određena ličnost dala nekoj od društvenih oblasti poput obrazovanja, nauke, privrede, sporta ili kulturnog života.

Među našim nekadašnjim profesorima i đacima bili su mnogobrojni znameniti ljudi.

Za neke znamo, neki su nepravedno zaboravljeni i to želimo da ispravimo – rekla je Mišićeva.

Nenad Stojiljković, profesor istorije i osoba za kontakt i prikupljanje podataka u ime redakcijskog odbora navodi da svi oni koji žele da sebe ili nekog drugog prijave za ovo izdanje, treba da dostavi u pisanoj formi kratku biografiju i kontakt telefon i, poželjno je, fotografiju.

- Za projekat vlada veliko interesovanje u Vranju, ali i van grada, tako da do sada imamo prijave diplomata, lekara, doktora nauka i arhitekata koji su davali i daju značajan doprinos u svojim oblastima – naveo je Stojiljković.

Mile Đorđević je dodao da će neke od značajnih ličnosti iz istorije Gimnazije ostati izvan knjige, ali da je enciklopedja dobra polazna tačka za neka buduća izdanja.

- Cilj je da se započne projekat koji će da traje onoliko koliko bude trajala vranjska gimnazija i da se otrgnu od zaborava ličnosti koji su dali svoj doprinos boljitku našeg društva - istakao je on.

Miroljub Stojčić, bivši gradonačelnik Vranja i član Redakcijskog odbora, uazao je da ovaj projekta zaslužuje dužnu pažnju i lokalne samouprave, jer su svi značajni gimnazijalci "bili deo života ovog grada".

- Projekat je izuzetno dobro prihvaćen od javnosti i važno je da informacija o objavljivanju enciklopedije dopre do što većeg broja ljudi tokom rada, sve do momenta objavljivanja na 140-godišnjicu škole 2021. godine – naglasio je on.

KAKO POSLATI PREDLOG

Predloge svi zainteresovani mogu da dostave redakciji najkasnije do kraja juna 2020. godine na e-mail [email protected] ili na adresu Partizanska 12, 17.500 Vranje. Podrobnije informacije se mogu dobiti kontaktiranjem sekretara redakcije Nenada Stojiljkovića na broj 064 349 82 28.

Budimir Mihajlović naveo je da se redakcija "suočila sa nedoumicom šta je veći greh - izostaviti nekoga ko zaslužuje svoje mesto ili staviti drugog koji to manje zaslužuje".

- Nećemo ograničavati broj ličnosti koji će se naći u enciklopediji, već će se tu naći svako za koga sakupimo valjane dokaze da je imao rezultate u bilo kojoj oblasti i imao nacionalni značaj – rekao je Mihajlović.

Profesorka Gimnazije Nela Dimitrijević je istakla da je već na početku posla redakcija bila fascinirana informacijama pristiglim o ljudima koji su "napravedno zaboravljeni".

- Zbog toga je važno da se o tome što više govori u narednih sedam meseci dok traje prikupljanje materijala kako bismo dobili jedno trajno, vredno delo koje neće samo stajati na policama biblioteka nego će biti zanimljivo sadašnjim učenicima gimnazije i svima koji žive u Vranju ili dolaze u njega - rekla je Dimitrijevićeva.

ŠEST AKADEMIKA

Na konferenciji za medije u petak objavljen je podatak da je vranjska gimnazija iz svojih redova dala šest akademika, ali i da nije isključeno da se dođe do novih saznanja.

Najnovije vesti