U Priči Biljane Dimčić: Knjiga vranjske novinarke i književnice promovisana u UKS

Kombinacija različitih žanrova u jednoj knjizi U priči, zavodljivom i zapaljivom triptihu Biljane Dimčić, novinarke i književnice iz Vranja, "izazovan je i originalni poduhvat u njenoj bespoštednoj borbi za kulturu i afirmaciju kulturnog stvaralaštva u kriznim i devijantnim vremenima zemlje u kojoj živimo", rečeno je na promociji ove knjige u Udruženju književnika Srbije (UKS), koje je i izdavač.

Promociju je po zamisli Vidaka Maslovarića, moderatora tribine, otvorila autorka, pročitavši nekoliko svojih pesama, razgalivši svojim stihovima zavidan broj posetilaca.

"Daj mi ono što čujem u tebi
verovatno bih posumnjala
kako ne bih verovala
beskrajno i tajno",


poručila je Biljana.

U svojoj književnostim kako je rekla, ona posmatra svet oko sebe, vasionu i jezgro u sebi, ne skrivajući da se "najbolje oseća kad piše poeziju, koja je osobenost njenog bića".

Govoreći na promociji, Slavomir Kostić, novinar iz Vranjske Banje, osvrnuo se na prvi deo triptiha Biljane Dimčić, u kome su zabeleženi njeni razgovori sa plejadom poznatih ličnosti srpske i vranjske društvene i kulturne scene.

"Biljana se opredelila za jednu od najtežih formi novinarskog izraza - intervju.

Ona je posle duže ozbiljne i temeljne i često tegobne pripreme, što podrazumeva potpunu obaveštenost o delima sagovornika, ali i praćenje događanja na kulturnoj sceni Srbije i Vranja, uspela da otvori svoje sagovornike konceptualnošću postavljenih pitanja, u smislu odmerene provokativnosti koja dobija na intenzitetu iz pitanja u pitanje", ocenio je Kostić.

To je, po njemu, bio "jak motiv da se pesnik Zoran Bognar, glumac i reditelj Nebojša Dugalić, etno muzičarka Biljana Krstić, frontmen Idola Vlada Divljan, sarajevski Aznavur Kemal Monteno, pesnik Radoman Kanjevac, slikari, animatori i drugi kulturni poslenici, raspričaju bez uzmaka i rezerve".

"Ti razgovori teku kao plahovita planinska reka, koja se ne smiruje ni kada siđe u neku niziju ili zaravnjenu kotlinsku ravan", poručio je Kostić.

O Razgovorima Biljane Dimčić pohvalno se izrazila i Jelena Koprivica, urednica u listo Nova S, koja je u štmapanom izdanju i na svom portalu nedavno objavila tri intervjua, sa književnikom iz Niša Dejanom Stoiljkovićem, istoričarem Čedomirom Antićem i istoričarom umetnosti Nebojšom Milenkovićem.

"Biljanin pristup novinarstvu je nešto što je danas retkost, a u vremenu kada svako može biti novinar u eri digitalnog novinarstva, to govorim na osnovu petnest godina iskustva na radu u Politici, kao novinar starog kova.

Danas se novinari ne spremaju za svoje intervjue, oni žele da odmah imaju sve i sada, dok Biljana svakom razgovoru pristupa tako što će pročitati knjigu autora koji joj je sagovornik, danima će razmišljati koja će pitanja sastaviti, da li su ona dovoljno provokativna.

Zato vas pozivam da prekopate malo arhivu portala Nova S i uverite se kako je pametno pristupila intervjujuu sa Nebojšom Milenkovićem, ali pre nego da preda intervju kaže uh, kako je ovo teško i komplikovano", navela je Koprivica.

Nemanja Ćurčić, govoreći ispred Nacionalnog saveta Ruske zajednice u Srbiji, održao je predpromociju knjige Biljane Dimčić Blistavi umovi Srbije, najavivši tribinu u Vranju u narednoj godini.

Biljana Dimčić je na kraju promocije u UKS u Beogradu, pročitala nekoliko svojih pesama iz knjiga Ponoćni treptaji i Kad poželiš da se vratiš, sastavnim delovima trilogije U priči, uz objašnjenje kako je ljubavnu liriku obogatila komponentom misaonosti.

"Kada bi se ljubav tako sipala
od te ljubavi ništa ne bi ostalo
zvuci ulice bi se pretvorili u vrisak,
a snegovi u kaljavi stisak.
Kada bi se ljubav tako sipala
Ne bi bilo reči da se dovrši pesma".

Knjigu U Priči štampala je Piramida iz Vranja.

Najnovije vesti