Nove knjige: Monografija Blistavi umovi Srbije Vranjanke Biljane Dimčić

Promocija monografije Blistavi umovi Srbije, autorke Biljane Dimčić iz Vranja, koja je bila zakazana za oktobar, odložena je zbog nepovoljne epidemijske situacije.

Za promociju je bila planirana poseta Nacionalnog saveta ruske nacionalne manjine, odnosno Ruske biblioteke gradu Vranju.

Kako Biljana kaže za Vranje News, ovo kapitalno delo je "opsežna studija i korespondira sa značajnim činjenicama iz kulturne baštine srpskog naroda kao važno pisano bogatstvo za nove generacije".

U njoj se nalaze veliki, odnosno blistavi umovi poput arhimandrita Justina Popivića, najvećeg naučnika svih vremena na svetu Nikole Tesle, nenatpevanog i najobrazovanijeg Srbina XIX veka Laze Kostića, progresivne slikarke Nadežde Petrović, zapostavljene naučnice Mileve Marić Ajnštajn, najuspešnijeg slikara sa naših prostora Ljube Popovića i drugih.

"Knjiga je svojom strukturom složene kompozicije i zahteva koncentrisan pristup kao i svakom drugom monografskom delu.

Međutim, ona svojim pojavljivanjem neće usloviti dosadu, jer sadrži naučne činjenice iz života, od najranijih dana naših velikih i veoma dragih umova koji su bili aktivni, specifični, nadareni, posvećeni i pre svega genijalni.

U monografiji je svaka fusnota priča za sebe, i ne bi trebalo zapisane činjenice preskakati.

Fusnote potkrepljuju naučnu građu, dajući značaj istraživanju prilikom proučavanja dela i života ovih nadarenih ljudi", navodi Dimčić.

Tako imamo za primer Nikolu Teslu gde saznajemo sledeće: Pronalazač radija umesto Markonija; Mnogo je bilo muke za Teslu i posle razlaza sa Edisonom, kada je dao momentalni otkaz u Edisonovoj kompaniji;

Pošto je Tesla opisao prirodu dobitaka od njegove nove konstrukcije Edison mu je ponudio 50.000 američkih dolara (1,1 milion dolara danas) kad sve bude uspešno završeno i napravljeno.

Tesla je radio blizu godinu dana na novim konstrukcijama i Edisonovoj kompaniji doneo nekoliko patenata koji su potom zaradili neverovatan profit.

Kada je zatim Tesla pitao Edisona o obećanih 50.000 dolara, Edison mu je odgovorio: "Tesla, vi ne razumete naš američki smisao za humor".

I pogazio svoje obećanje.

Edison je pristao da poveća Teslinu platu za 10 dolara nedeljno, kao vrstu kompromisa, što znači da bi trebalo da radi 53 godine da zaradi novac koji mu je bio prvobitno obećan.

Tesla je momentalno dao otkaz, iz njegovog nemogućstva (nehtenja) da se bavi poslovnom američkom filozofijom.

"Nije imao vremena da dogovara poslove koji su bili preskupi za njegova istraživanja na američkom tlu tokom čitavog njegovog rada, a naročito na polju naizmenične struje visokih frekvencija.

Dokumenta koja su izgorela u požaru 1895. bi otkrivala mnogo više što je sve Tesla - tu se otvorio prostor za manipulacijom činjenicama o misterioznsti samog lika i dela velikog naučnika/ imao u glavi tokom svog najplodonosnijeg rada na istraživanjima.

Međutim, uzrok požara nije otkriven, a bilo kakve, čak i osnovane pretpostavke bi umanjile, već ostvarene Tesline ideale u elektrotehnici. Ipak, imati toliki broj patenata je poprilično - potpuno – apsolutno ostvarenje da bi se bilo koji od njih izdvajao.

Možda je najverodostojnija rečenica američkog inženjera i profesora B. A. Berenda koju je zapisao u svojoj knjizi 1921. godine: Tesla nije ostavio drugima ništa više da urade. Kada bismo iz industrije isključili rezultate Teslinog istraživačkog rada, svi točkovi te industrije prestali bi da se okreću, naši tramvaji i vozovi bi stali, naši gradovi bi bili u mraku, a fabrike mrtve i besposlene", podseća Dimčić za naš portal.

Ovo je samo delić "izvučen" iz naučno utemeljenog dela da bude na prikaz široj čitalačkoj publici, međutim, separirati istraživački rad, kako kaže Biljana Dimčić, "nije na čast autorki koja je posvetila izučavanju višegodišnje istraživanje".

Svakako, trebalo bi ovom prilikom spomenuti duhovnike koji zauzimaju važno mesto u monografiji. Prvi među jednakima je Sveti Justin Popović.

Od Justina Popovića izdvajamo sledeće.

"Arhimandrit dr Justin Popović rođen je šestog aprila 1894. godine, uoči velikog hrišćanskog praznika Blagovesti, u Vranju (otac Spiridon i majka Anastasija), dobivši pri rođenju ime Blagoje. Ovaj svetac se upokojio na isti dan 1979. godine u manastiru Ćelije kod Valjeva, gde je proveo najveći deo svog duhovnog službovanja. Završio je dva fakulteta: teološki i filosofski i tečno govorio ruski, grčki, nemački i engleski jezik.

Popović je odrastao u svešteničkoj porodici pod velikim pravoslavnim uticajem porodice, pošto je njegova familija bila u sveštenstvu devet generacija unazad, i samim tim završio najviše bogoslovske škole. Najpre je to bila desetorazredna Bogoslovija Svetog Save u Beogradu (1905-1914) gde je među profesorima imao učenog i premudrog jeromonaha Nikolaja Velimirovića.

Kao mladić je odlučio, i pored protivljenja roditelja, naročito oca, da se zamonaši, predavajući svoj život Bogu. To se desilo za vreme Prvog svetskog rata kada je bogoslov Blagoje bio mobilisan u Nišu za „đačku četu“ kako bi sa vojskom i sveštenstvom pomagao bolesnicima prilikom prelaska Vojske preko Albanije.

Kada je sveštenstvo zajedno sa vojskom stiglo u Skadar, Blagoje je zatražio od tadašnjeg patrijarha srpskog Dimitrija monaški postrig, i tadašnji patrijarh – vrhovni poglavar Srpske Pravoslavne crkve Gospodin Dimitrije blagosiljao je želju bogoslova Blagoja i činom manastirskog postriga, u gradu Skadru, Blagoje je postao monah Justin (1916)", navodi se u monografiji.

Grad Vranje je mesto iz kojeg će krenuti promocija kako Ruske biblioteke tako i ove knjige.

Samim tim uspostaviće se i šira saradnja na veliko zadovoljstvo svih učesnika.

S tim ciljem planirana je poseta istorijski značajnom centru za srpsku kulturu, koji uveliko čuva srpsko-ruske kulturne veze.

O autorki

Biljana Dimčić diplomirala je novinarstvo i komunikologiju na beogradskom Fakultetu političkih nauka 2005. godine. U toku studija usavršavala je umetnost govora u informativnoj redakciji otvorenog programa Radio Beograda (kultne radio emisije ,,U ovom trenutku“ i ,,U središtu pažnje“), gde je i diplomirala na temi „Informativna funkcija Prvog programa Radio Beograda“ kod nekadašnjeg glavnog i odgovornog urednika dr Radeta Veljanovskog. Bavila se odnosima s javnošću i komunikacijom u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike u Vladi Republike Srbije i vodila poslove komunikacija na renomiranom privatnom Fakultetu informacionih tehnologija.
Autorka je knjige novinarske priče "Razgovori", u kojoj mogu da se nađu intervjui sa popularnim ličnostima poput kantautora Kemala Montena, muzičara Vlade Divljana, novinara svetskih televizijskih mreža Aljoše Milenkovića, glumca Nebojše Dugalića i drugih. Priprema prvi roman "Srna u Peterhofu", koji prati savremene fenomene u carskoj Rusiji i uzbudljivo dira u psihološku granicu temeljnih ljudskih vrednosti. Biljana Dimčić trenutno ima status samostalne umetnice u Udruženju književnika Srbije. Dosad je objavila: Razgovori, knjiga intervjua, Narodni univerzitet, Vranje, 2014; Ponoćni treptaji, poezija, Panpublik 2017; Kad poželiš da se vratiš, kolaž pesama i fotografija, Narodni univerzitet, Vranje, 2018; Blistavi umovi Srbije, Asoglas, portal i izdavačka kuća, 2015-2020; Blistavi umovi Srbije, Ruska biblioteka (Pančevo), Milovan Ćurčić predsednik Nacionalnog saveta ruske manjine 2021. Poezija i prozni tekstovi objavljivani su joj u mnogobrojnim časopisma i zbornicima.

REZIME – Blistavi umovi Srbije

Justin Popović (1894-1979)

Mesto rođenja: Vranj
Mesto smrti: Manastir Ćelije (Valjavo)


Značajnija dela:

- Filosofija i religija F. M. Dostojevskog (1923)
- Dogmatika pravoslavne crkve, 1-3 (1932)
- Dostojevski o Evropi i slovenstvu (1940)
- Svetosavlje kao filosofija života (1953)
- Filosofske urvine (Minhen, 1957)
- Žitija svetih, 1-12 (1972-1977)
- Pravoslavna crkva i ekumenizam (Solun, 1974)
- Put bogopoznanja (1987)

Nikolaj Velimirović (1880-1956)

Mesto reođenja: selo Lelić (Valjevo)
Mesto smrti: Južni Kanan (Pensilvanija)

Značajnija dela:

· Uspomene iz Boke, 1904.
· Francusko-slovenska borba u Boki kotorskoj 1806-1814, 1910.
· Religija Njegoševa, 1911.
· Iznad greha i smrti, 1914.
· Mesto Srbije u svetskoj istoriji, 1915.
· Srbija u svetlosti i mraku, 1916.
· Paterik Manastira svetog Nauma, 1925.
· Ohridski prolog, 1928.
· Rat i Biblija, 1932.
· Emanuil: tajne neba i zemlje: čudesni doživljaji iz oba sveta, 1937.
· Tri molitve u senci nemačkih bajoneta, 1945.
· Pobedioci smrti: pravoslavna čitanja za svaki dan godine, 1949.
· Zemlja Nedođija: jedna moderna bajka, 1950.
· Pesme molitvene, 1952.
· Kasijana; nauka o hrišćanskom pojimanju ljubavi, 1952.
· Divan: nauka o čudesima, 1953.
· Žetve Gospodnje: od početka do našeg vremena i do kraja, 1953.

Posthumno objavljena:

· Jedini Čovekoljubac: život Gospoda Isusa Hrista, 1958.
· Prvi božji zakon i rajska piramida, 1959.
· O herojima našeg vremena: beseda govorena jednog neobičnog mutnog i malodušnog dana 1914., 1976.
· Omilije na nedeljna i praznična jevanđelja episkopa ohridskog Nikolaja, 1976.
· Misionarska pisma, 1977.
· Srpski narod kao Teodul, 1984.
· Pustinjak Ohridski, 1986.
· Rad na oslobađanju otadžbine, 1986
· Kosovo i Vidovdan, 1988.
· Molitve na jezeru, 1988.
· Reči o svečoveku, 1988.
· Vera svetih: katihizis Istočne pravoslavne crkve, 1988.
· Nebeska liturgija, 1991.
· Tri aveti evropske civilizacije, 1991.
· O Bogu i o ljudima, 1993.
· Nacionalizam svetog Save, 1994.
· Divno čudo: priče i pouke, 1995.
· Duša Srbije, 1995.

Laza Kostić (1841-1910)

Mesto rođenja: Kovilj
Mesto smrti: Beč

Značajnija dela:

- Maksim Crnojević (napisana 1863, objavljena 1866)
- Pera Segedinac (1882)
- Uskokova ljuba ili Gordana (1890)
-Estetičku raspravu: Osnova lepote u svetu s osobenim obzirom na srpske narodne pesme (1880)
-Filosofski traktat: Osnovno načelo, Kritički uvod u opštu filosofiju (1884)
- Veliku monografiju: o Jovanu Jovanoviću Zmaju (Zmajovi), njegovom pevanju, mišljenju i pisanju, i njegovom dobu (1902)
- Najznačajniji su njegovi prevodi Šekspira: „Hamlet“, „Romeo i Julija“ i „Ričard III“
- U prozi je napisao i nekoliko pripovedaka („Čedo vilino“, „Maharadža“, „Mučenica“)
- Jedna od najpoznatijih dela su mu programska pesma „Među javom i med snom“, kao i „Santa Maria della Salute“

Nadežda Petrović (1873-1915)

Mesto rođenja: Čačak
Mesto smrti: Valjevo

Značajnija dela:

- slika ,,Bogorodičina crkva u Parizu“
- slika ,,Valjevska bolnica“
- slika ,,Jezero u Bolonjskoj šumi“

Ljubomir Popović (1934-2016)

Mesto rođenja: Tuzla
Mesto smrti: Beograd

Značajnija dela:

- slika: (Moderna galerija-Valjevo, RANA, 1985. ulje na platnu)
- slika: Moderna galerija-Valjevo, SEĆANjE NA DžEJMSA FRELZERA TRIPTIH O MATERIJI I SMRTI, 1976-77.)

Nikola Tesla (1856-1943)

Mesto rođenja: selo Smiljan
Mesto smrti: Njujork (Sjedinjene američke države)

Značajnija dela:

počasni doktorati za veliki napredak u nauci

· Tehnička škola, Beč, 1908.
· Univerzitet u Beogradu, 1926.
· Univerzitet u Zagrebu, 1926.
· Tehnička škola, Prag, 1936.
· Tehnička škola, Grac, 1937.
· Univerzitet u Poatjeu, 1937.
· Tehnička škola, Brno, 1937.
· Uniterzitet u Parizu, 1937.
· Politehnička škola, Bukurešt, 1937.
· Univerzitet u Grenoblu, 1938.
· Univerzitet u Sofiji, 1939.

I ordeni:

· Orden Svetog Save, II klase, Srbija, 1892.
· Orden nezavisnosti Crne Gore, 1895.
· Orden Svetog Save, I klase Kraljevina SHS, 1926.
· Orden Jugoslovenske krune, 1931.
· Orden belog orla, I klase, Kraljevina Jugoslavija, 1936.
· Orden belog lava, I klase, Čehoslovačka, 1937.
· Medalja Univerziteta u Parizu, 1937.
· Medalja Univerziteta Sv. Kliment, Sofija, 1939.

Mileva Marić (1875-1948)

Mesto rođenja: Titel (Austrougarska)
Mesto smrti: Cirih (Švajcarska)

Značajnija dela:

Popis pojedinih članaka Alberta Ajnštajna:

1),,Folgerungen aus den Capillaritätserscheinungen", Annalen der Psysik, ser.IV, vol.4 (1901)
2)?,,Kinetische Theorie des Wärmegleichgewichtes und des zweiten Hauptsatzes derThermodynamik", Analenn der Physi, se. IV vol. 9 (1902)
3)?,,Eine Therie des Grundlagen der Thermodynamik" Annalen der Physik, se.IV, vol.11 (1903)
4),,Zur allgemeinen molekulare Theorie der Wärme", Annalen der Physik, serIv, vol.14 (1904)
5),,Űber einen die Erzeugung und Verwandlung des Lichtes betreffenden heuristichen Gesichtpunkte"Annalen der Psysik, ser. IV, vol. 17 (1905)

Atanasije Puljo (1878-1944)

Mesto rođenja: Zemun (Austrugarska)
Mesto smrti: Beograd (Jugoslavija)

Značajnija dela:

-Prelomi vilica u našim ratovima za oslobođenje od 1912-­1915. godine. Srp Arh Celok Lek. 1922; 24(4­5):157­68
-Kostolomi vilice u srpsko-turskom i srpsko-bugarskom ratu. Srp Arh Celok Lek. 1914; 20(3):95­114.
-Anodontia. Srp Arh Celok Lek. 1939; 41(10­11):442­7.
-Organizacija zubno-lekarske pomoći u ratu. Srp Arh Celok Lek. 1939; 41(12):542­5.
-Glavni osnovi lečenja preloma vilica. Srp Arh Celok Lek. 1940; 42(10):485­512.
-Le traitement des fractures des maxillaires en Serbie (1914-­1915). L’odontologie. (1916):259­67.
-La maxillotomie. L’odontologie. 1917; 12:459­66.
-Vingt­trois cas de maxillotomie curettage alveolo­radiculaire. L’odontologie. 1919; 9:379­85.
-Le courant electrique dans la bouche. L’odontologie. 1919; 3:99­103.
-Nega zuba. Zemun: Izdavačka kljižara „Dimitrije Puljo”; 1923.
-Maligni tumori u ustima. In: Šahović K, urednik. O raku. I sveska. Beograd: Jugoslovensko društvo za izučavanje i suzbijanje raka; (1932):45­56.

Najnovije vesti