U ponoć počinje izborna tišina

Vranje - Predizborna tišina pred parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore počeće večeras u ponoć i trajaće do zatvaranja biračkih mesta u nedelju 21. juna u 20 časova.

Tokom izborne tišine zabranjena je izborna propaganda, održavanje predizbornih skupova na javnim mestima i objavljivanje procene rezultata glasanja.

Prema odredbama Zakona o izboru narodnih poslanika, svaki birač glasa lično, glasanje je tajno, a na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Navedenim propisom predviđeno je da se biračka mesta otvaraju u 7, a zatvaraju u 20 časova.

U ovom periodu biračko mesto mora biti neprekidno otvoreno, a biračima koji su se zatekli na biračkom mestu u trenutku njegovog zatvaranja biće omogućeno da glasaju.

Na parlamentarnim izborima učestvuje 21 izborna lista stranaka i koalicija, na izborima za odbornike u Skupštini grada Vranja učestovaće 8, a u gradskoj opštini Vranjska Banja pet izbornih lista.

Građani svoje pravo mogu iskoristiti na 106 biračkih mesta na području grada Vranja, od kojih je 21 u Vranjskoj Banji.

Ukupan broj birača na teritoriji Vranja je 70.101, a od ovog broja, 8.406 birača su sa teritorije gradske opštine Vranjska Banja.

Birači, kojima JP Pošta Srbije nije uručila obaveštenje o glasanju, imaju pravo da izađu na birališta.

Sa sobom moraju da imaju važeću ličnu kartu ili pasoš, a pripadnici Vojske Srbije vojnu legitimaciju.

Na svim biračkim mestima, građanima će biti dostupne zaštitne maske, u skladu sa Zaključkom Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19.

Republička izborna komisija dužna je da zvanične rezultate saopšti najkasnije do 25. juna u 20 časova.

Najnovije vesti