U ponedeljak na Malom Joakimu: Mulan Pozorišta za decu Kragujevac

Drugog dana festivala Mali Joakim u Vranju, u okviru takmičarskog programa na repertoaru će biti ostvarenje Mulan, koje je po tekstu Tijane Grumić režirao Damjan Kecojević, u izvođenju ansambla Pozorišta za decu Kragujevac.

Najmlađa pozorišna publika predstavu će moći da pogleda u dva termina, od 16 i 19 časova u velikoj sali vranjskog teatra.

Kako reditelj Kecojević navodi, polazna tačka za stvaranje ove predstave bila je tradicionalna kineska Poema o Mulan, o devojci koja je, kako bi zaštitila svog oca, umesto njega pošla u rat.

"Ne zna se koji je to rat, koje su se strane u njemu sukobile, zbog čega se vodio, kada je bio, niti koliko je trajao.

Nije ni važno da sve to znamo, kada znamo da, vekovima pre toga i vekovima posle, na Zemlji skoro da nije bilo dana bez rata.

Ratovi se, nažalost, vode i danas, a u želji da ispričamo ovu priču, morali smo da se pozabavimo i njima.

Međutim, u priči koju mi pričamo, bilo nam je važno da pokažemo koliko su besmisleni, a koliko su neke druge, unutrašnje borbe, koje svi vodimo, mnogo važnije i potrebnije za ovaj svet.

Jednom, ne tako davno, u jednoj, ne tako dalekoj, zemlji, desila se ova priča o različitosti, pripadanju, hrabrosti, prijateljstvu i poverenju, potenciraju reditelj Kecojević i spisateljica Tijana Grumić u festivalskom katalogu.

Glumačka podela

Mulan Fa: Darija Vulić
Mun: Ljubica Radomirović
Otac Fa, Gospodar: Petar Lukić
Lin: Vladimir Đoković
Kapetan Fang Ming: Milomir Rakić
Ling Long, Baba Ming: Miloš Milovanović
Tao Žao: Aleksandar Petković
Neprijatelj: Dubravka Brkić

Dizajn scenografije za ovu predstavu delo je Zorane Petrov, a za dizajn kostima bila je zadužena Aleksandra Lalić.

Originalnu muziku uradila je Nevena Glušica.

Koreograf je Damjan Kecojević.

Od sutra na festivalu

U utorak 14. novembra, u takmičarskom programu 16. Festivala predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije Mali Joakim, biće izvedena predstava Vasilisa Prekrasna, po tekstu Miodraga Stanisavljevića, a u režiji Vahidina Prelića (Narodno pozorište Užice). Izvođenje će biti u 17 i 19 sati. Uslediće Hrabra krojačica, po tekstu Jelene Paligorić Sinkević, u režiji Marka Torlakovića, Kruševačkog pozorišta (15. novembra u 11.30 i 13.30). Potom Bajka o ribaru i ribici, koju je po tekstu Nine Pavlović (po motivima bajke A.S. Puškina) režirala Vjera Vidov (Pozorište lutaka Niš igraće je 16. novembra u 17 i 19 sati). Na kraju takmičarskog programa biće izvedeno ostvarenje Jednobrki vitez, po tekstu Dejana Aleksića i u režiji Aleksandre Kovačević (Kraljevačko pozorište), 17. novembra u 17 i 19 časova. Za kraj festivala predviđena je predstava u čast nagrađenih - Uobražena Margareta, po tekstu i u režiji Miodraga Dinulovića (Narodno pozorište Leskovac) 18. novembar u 17 i 19 časova.

Najnovije vesti