U nedelju uveče na Borinim pozorišnim danima: Izbiračica - priča o slobodi i pravoj ljubavi

Druge večeri takmičarskog programa 42. Borinih pozorišnih dana u Vranju, u nedelju će ansambl Narodnog pozorišta u Subotici u vranjskom teatru izvesti predstavu Izbiračica , koju je po tekstu Koste Trifkovića režirala Iva Milošević.

Tema ovog ostvarenja je sloboda, pitanje prave ljubavi - gde počinje razum i pragmatika prilikom izbora bračnog partnera, a koliko u isto vreme udela u svemu tome igra i sujeta, taština i strah o tome šta će svet reći, rekla je o ovoj predstavi rediteljka Iva Milošević.

"Malčiku pokreće taština? Kako je to postala?

Da li poreklo njenog malog tiranstva leži u teroru društvenih normi koje za imperativ imaju lažni sjaj i privid životne ispunjenosti?

Kako prepoznati pravu ljubav, kako razlikovati istinu od privida, sentimentalizam i patetičnost od istinite patnje?

Kako mlad čovek da bira srcem, ako je stasao u doba opšte površnosti i lažne, ulepšane reprezentacije za javnost? Kako birati srcem ako je zaboravljen put do istine?

Kako prepoznati istinu u sveopštem prividu? Da li je sloboda izbora samo iluzija?

Da li je iluzija bekstvo od slobode? Da li je sloboda moguća?

Ili je sve taština i muka duhu", pitanja su koja, po rečima rediteljke, otvara ovo ostvarenje.

Uloge

Miloš Stanković - Sokolović
Vesna Kljajić Ristović/Sanja Moravčić - Jeca
Minja Peković - Malčika
Suzana Vuković - Saveta
Nebojša Čolić - Timić
Kristina Jakovljević - Kata
Jelena Mihajlović - Milica
Vladimir Grbić - Branko
Srđan Sekulić - Štancika
Igor Greksa - Tošica
Zoran Bučevac - Jovan

Režiju i osmišljavanje scenskog prostora uradila je Iva Milošević, scenograf i konsultant je Marija Kalabić, kostimograf Marko Marosiuk, a kompozitor Vladimir Pejković.

Za scenski pokret u pripremi predstave bila je zadužena Irena Šarović.

Predstava je premijeru imala u Narodnom pozorištu u Subotici 9. oktobra 2021. godine.

O rediteljki

Iva Milošević rođena je 1977. godine u Beogradu. Diplomirala Pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Potpisala je režije: U Beogradu - Mnogo buke ni oko čega V. Šekspira, Mesec dana na selu I. S. Turgenjeva, Zmajeubice Milene Marković, Iz junačkog života građanstva Karla Šternhajma, Drama o Mirjani i ovima oko nje Ivora Martinića, Fedrina ljubav Sare Kejn, Razvaljivanje Nil Labjuta, Shopping & Fucking Mark Rejvenhila (Jugoslovensko dramsko pozorište); Revizor N. Gogolja, Proslava T. Vinterberga i M. Rukova, Zmijsko leglo V. Sigareva, Put do Nirvane A. Kopita (Atelje 212); Elektra Danila Kiša (Narodno pozorište u Beogradu); Magično popodne Volfganga Bauera (Bitef teatar); Glorija Ranka Marinkovića (mjuzikl) (Pozorište na terazijama); Konjić Grbonjić Braće Presnjakov, Pepeljuga Igora Bojovića i Princeza i žabac Igora Bojovića (Pozorište Boško Buha); Mala Sirena H. K. Andersena i Srđana Koljevića (Malo pozorište Duško Radović); Vuk i sedam jarića Braće Grim i Ljubinke Stojanović (Pozorište lutaka Pinokio). U Novom Sadu je režirala predstave: Mizantrop Ž. B. P. Molijera (korežija Gorčin Stojanović), Priče iz bečke šume Eden fon Horvata i Painkillersi Nede Radulović (Srpsko narodno pozorište). U Somboru predstave Ćelava pevačica Ežen Joneska i Kazimir i Karolina Eden fon Horvata (Narodno pozorište Sombor). U Subotici ostvarenja Zla žena Jovana Sterije Popovića, u Užicu Čudo u Šarganu Ljubomira Simovića (Narodno pozorište Užice), u Zagrebu Maratonci trče počasni krug Dušana Kovačevića (Satiričko kazalište Kerempuh), u Prilepu Mnogo buke ni oko čega (Naroden teatar Vojdan Černodrinski). Dobitnica je nagrada za režiju Bojan Stupica, Ljubomir Muci Draškić, kao i godišnjih nagrada za režiju SNP i JDP. Sa svojim predstavama gostovala je u Štutgartu, Bogoti, San Hozeu, Gaudalahari, Sibiu, Madridu, Rimu, Pragu, Gracu, Zagrebu, Rijeci, Splitu, Sarajevu, Ljubljani, Brčkom, Banjaluci, Kotoru, Budvi, kao i na svim važnim festivalima u Srbiji. Predaje Glumu na Akademiji umetnosti u Beogradu.

Najnovije vesti