U nedelju se u Vranju obeležava Dan primirja

U nedelju 11. novembra, ispred Spomenika žrtvama bugarskog okupatora 1915 – 1918. godine, u Vranju će biti obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Početak je zakazan za 11 sati, a prisutnima će se, kod spomenika preko puta Sabornog hrama Svete Trojice u Vranju, obratiti predsednik Skupštine Dejan Tričković.

NATALIJINA RAMONDA

Dan kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu je državni praznik u Republici Srbiji koji se obeležava 11. novembra. Ovaj datum podseća na dan kada su, 11. novembra 1918. godine u železničkom vagonu u Kompijenu, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat. U Republici Srbiji proslavlja se od 2012. godine. Pre toga se obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od 2005. godine. Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, ugrožena vrsta u Srbiji. Ovaj cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks. Osim ovog, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta. Preporuka je da se ovaj amblem nosi na reveru u nedelji koja prethodi prazniku, kao i na sam dan praznika. Ovaj dan se praznuje neradno.

Najnovije vesti