U Hanu najveća prosečna plata u dva okruga

Vranje - Prema statistici koju vodi Republički zavod za statistiku Vladičin Han je na tabeli prema prosečnim primanjima na jugu Srbije prestigao i Vranje sa prosekom od 51.579 dinara.

Prema poslednjim podacima, objavljenim za februar ove godine iza Vladičinog Hana su, prema proseku primanja, zaposleni u Surdulici (51.254) i Vranju (51.178 dinara).

Zaposleni u Hanu su lideri po visini zarada u konkurenciji svih trinaest opština i gradova Pčinjskog i Jablaničkog okruga, najjužnijih u Srbiji.

Pre samo desetak godina Vladičin Han je nazivan "dolinom siromašnih", opštinom koja je od 2000. godine i početka tranzicije redovno bila među deset lokalnih samouprava sa najnižim zaradama u Srbiji.

Od tada, iz godine u godinu, ekonomska moć i privrede i zaposlenih u Vladičinom Hanu, počeli su da jačaju brže od svih na jugu Srbije.

Da će ikada dostići i prestići Vranje, pa i druge opštine, u tu teoriju, tih godina niko nije mogao da veruje.

Jer, Vranje je pre svega regionalni centar gde su sedišta zdravstva (1.500 zaposlenih), pravosuđa, policije, vojske, carine i svih moćnih državnih preduzeća - Elektrodistribucije, Telekoma, Pošte… Kao i privrednih megalomana tipa Alfa plam, BAT itd.

Surdulica takođe ima Knauf, Rosu, Vlasinske hidroelektrane, Bolnicu sa skoro 500 zaposlenih i Vlasinu, najveći ekonomski potencijal na jugu.

A Vladičin Han ima Teklas – jednu jaku firmu kojom se i građani opštine, i njeno rukovodstvo ponose.

Još jedan podatak mnogo govori.

Na kraju 2015. godine Vladičin Han je imao 2.098, a na kraju prošle godine duplo više zaposlenih - čak 4.264.

Možda i ključna stvar.

Vladičin Han ima nešto jače od svega pobrojanog kod ostalih - ima nešto što običan čovek ne vidi, zdrava i jaka mala i srednja privatna preduzeća koja počivaju na zdravim ekonomskim i tržišnim parametrima.

Jak privatni sektor i dobra logistika lokalne samouprave najverovatniji su odgovor na pitanje zašto je Vladičin Han tako napredovao.

Najnovije vesti

Foto Fejsbuk Otvoren prelaz Evzoni ka Grčkoj »

Ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević obelodanio je u petak da je zvaničnom odlukom grčke vlade, koja je upravo obj...