U Bujanovcu minut ćutanja za preminulog niškog hirurga Lazića

Vranje/Bujanovac - Minutom ćutanja lekari bujanovačkog Doma zdravlja u sredu su odali poslednju poštu kolegi, niškom hirurgu i direktoru tamošnjeg Urgentnog centra prim. dr Miodragu Laziću, koji je u utorak preminuo usled zdravstvenih komplikacija izazvanih koronavirusom.

Rentgenolog bujanovačkog DZ Slađan Dimitrijević, koji je sa Lazićem studirao i sa njim delio vojničke dane, kazao je da je pokojni hirurg nesebično pomagao svima - pacijentima i svojim kolegama.

- Uvek je bio tu za sve nas, slava mu – rekao je između ostalog Dimitrijević.

Rukovodilac Urgentnog centra Kliničkog centra Niš i čuveni hirurg Miodrag Lazić preminuo je u 64. godini, objavio je Sindikat lekara i farmaceuta Srbije.

Lazić je bio ratni hirurg dobrovoljac i vodio Srpsku ratnu bolnicu u Sarajevu.

Patrijarh Pavle mu je 1994. godine dodelio orden "Svetog Save", Vojska Republike Srpske medalju "Milan Tepić" za hrabrost, a dvadeset godina nakon rata predsednik Republike Srpske i orden "Krst milosrđa".

Nakon ratnih godina objavio je autobiografsku knjigu "Dnevnik ratnog hirurga".

Odlikovani hirurg Lazić, iako rođen u Zemunu, kao srednjoškolac se sa porodicom doselio u Niš, gde je i ostao.

Decenijama je radio u niškom Kliničkog centru, bio član Upravnog odbora, a od 2012. godine vodio je Urgentni centar.

LAZIĆEVO OPROŠTAJNO PISMO

U trenucima kada je predosetio da mu se bliži kraj, dr Lazić je u bolničkoj postelji u KC Niš napisao oproštajno pismo koje je nakon njegove smrti objavljeno na sajtu ustanove u kojoj je radio. Prenosimo ga u celosti.

"Otišao sam časno i pošteno. Kao direktor UC dva meseca pred penziju, stajao sam ispred svojih ljudi, dragih doktora i sestara. Stajao sam na prvoj liniji, nisam se krio, naprotiv bio sam ispred svih znajući da sa svim svojim bolestima i godinama imam veliki rizik ali čast i ponos mi nije dozvoljavao da se sklonim. Takav sam bio na Krajiškom ratištu godinu dana, na Sarajevskom ratištu četiri godine, za vreme NATO bombardovanja. Neću da odem tiho hoću da odem onako kakav sam bio čitav život a to znaju moji prijatelji, kolege, porodica. Svi su mi govorili da se sklonim ali ja to sebi nikad ne bih oprostio. Moji voljeni Krajišnici, prijatelji iz Republike Srpske za koje sam živa legenda zauvek iskreno će plakati svi jer su uvek verovali da sam neuništiv. Koliko sam ovih dana dobio poruka podrške. Volim vas zauvek. Moji unuci i unuka Mila ostaju bez dede, ćerke i sin da ne tuguju nego samo napred. Budite ponosni na mene. Drage moje kolege, Marija, Boki, Brale, Kando, Sunčica i Macan, drage moje seste koje ste mi uvek verovale, zbogom. Voljenoj Ani, ratnom drugu i ženi poruka: budi hrabra i čvrsta zbog dece i unuka a gore na onoj strani, jednoga dana bićemo ponovo zajedno. U Nišu mojim prijateljima poseban pozdrav. Poslednja mi je želja da me ispratite pesmom "Marš na Drinu".

Doktor Laza, hirurg napaćenog srpskog naroda.

Najnovije vesti