Učenici Vukove škole nagrađeni za praktično znanje o kvalitetu vazduha

Sara Stojanović, Nina Nastić, Jana Salić, Mateja Nenkov i Marko Badžov, učenici sedmog razreda OŠ Vuk Karadžić u Vranju, osvojili su 100.000 dinara na finalnom takmičenju u Kragujevcu sa temom bolji kvalitet vazduha u okruženju.

Iste iznose osvojili su đaci iz još četiri ekipe osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Finalu je prethodilo takmičenje u Vranju, a zatim su usledile trodnevne radionice u Kragujevcu na kojima su sticali praktična znanja za kreiranje rešenja za bolji kvalitet vazduha u svom okruženju.

Inicijativu za učešće u projektu pokrenule su nastavnice tehnike i tehnologije vranjske škole - Branislava Mladenović i Slađana Milenković,l - uz podršku odeljenjskih starešina Olge Stošić i Irene Petković, roditelja i uprave škole.

Ovo takmičenje sprovodi UNICEF Srbije, sa parterom Dostignuća mladih Srbije, a podržano je od Kraljevine Švedske.

Stimulisanje mladih za rešavanje problema na lokalu

Up-Shift program UNICEF-a ima za cilj da stimuliše mlade da aktivno učestvuju u rešavanju problema na lokalu- stvarajući generacije spremne da se suoče sa svakom preprekom. Učenici će pripremiti predstavu ,,Život na deponiji“ - junaci ovog ekološkog dramskog teksta jednog jutra se bude na deponiji i moraju se izboriti sa preprekama na koje nailaze.

"Cilj je da kroz igru i zabavu uče o sortiranju i reciklaži otpada i time preduprede nastanak divljih deponija. Ko otpad skupi, taj kartu ne mora da kupi", poručuju organizatori.

Najnovije vesti