Učenici Pete škole finalisti Školskog klimatskog izazova

Eko rešenje pod nazivom "Kanta Mikročitač", tima "Eko Petoškolci" OŠ Svetozar Marković u Vranju, postalo je peti finalista ovogodišnjeg Školskog klimatskog izazova, pokazali su rezultati onlajn glasanja.

Tim Pete škole činili su Vila Stanković, Mateja Ristić i Luka Ordić.

Oni su učestvovali i na onlajn panelu pod sloganom "Da nam škola štima – važna je i klima!", u okviru završnice Školskog klimatskog izazova "Hrana i klimatske promene" pod pokroviteljstvom dečjeg kreativnog haba – KidHub.

Onlajn panel održan je putem ZOOM aplikacije i javnog emitovanja događaja preko Fejsbuka.

Panel je imao za cilj skretanje pažnje na neophodnost učenja i uvođenja teme klimatskih promena u školski kurikulum.

Žiri je bio sastavljen od stručnjaka iz oblasti zaštite prirode, dizajna, obrazovanja i informatike iz WWF i KidHub-a.

Oni su odabrali ekološka rešenja četiri školska tima Eko ratnici – Zelena polica, Super Branko – Happy Shelter Bee, Munchi Munchi- E košnica, Jovan Pantić – Brojač pčela, a onlajn publika još jedan pobednički tim Eko petoškolci – Kanta Mikročitač.

Svi finalisti su pobednici ovogodišnjeg Školskog klimatskog izazova.

Timovi će biti nagrađeni Micro Bit uređajima, vaučerima za pohađanje edukativnih programa elektronike i programiranja STEAM lab i Game Maker koje održava KidHub, knjigama i Malim klimatskim aktivističkim priručnikom.

Školski klimatski izazov se odvija u skladu sa jedinstvenom mejker metodologijom Dizajnatona (Designathon) koja decu širom sveta priprema da dizajniraju budućnost, učeći ih da koriste svoju kreativnost i nove tehnologije.

Školski onlajn klimatski izazov "Hrana i klimatske promene" okupio je 30 osnovaca od IV do VII razreda koji su imali priliku da osmisle kreativna ekološka rešenja programiranjem Micro Bit uređaja i izradom prototipa rešenja od reciklažnih materijala.

Medijski sadržaji u sklopu projekta "Eko reporteri" sufinansirani su sredstvima iz budžeta Grada Vranja. Mišljenja, stavovi i zaključci izneti u tekstovima su isključiva odgovornost portala Vranje News i autora i ne odražavaju mišljenja i stavove lokalne samouprave Vranja.

Najnovije vesti