Tužilaštvo napad Vranjanca nožem na suprugu kvalifikuje kao nasilje u porodici

Nakon hapšenja I.Z. (1981) iz Vranja, osumnjičenog da je, navodno, u utorak uveče nožem po vratu povredio suprugu u naselju Ledene stene u Vranju, Osnovno javno tužilaštvo (OJT) ovaj slučaj kvalifikuje kao "nasilje u porodici".

Do ovakve kvalifikacije dela obično se dolazi nakon konsultacija višeg i nižeg tužilaštva, pa ako u ovom slučaju u Višem tužilaštvu u Vranju smatraju da nema osnova za sumnju na krivično delo "ubistvo u pokušaju", kako je to možda u prvi mah izgledalo, onda slučaj preuzima niže tužilaštvo u čijoj je nadležnosti krivično delo "nasilje u porodici".

Upravo sa kvalifikacijom za to delo policija će osumnjičenog sa krivičnom prijavom privesti na saslušanje zameniku osnovnog tužioca.

U pisanom saopštenju Policijske uprave u Vranju od srede piše kako se "sumnja da je on sinoć, nakon kraće rasprave, u stanu u Vranju zadao ubode nožem u vrat tridesetsedmogodišnjoj supruzi".

"Povređenoj ženi lekarska pomoć ukazana je u Zdravstvenom centru u Vranju.

Po nalogu zamenika tužioca Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden tužilaštvu", navode iz policije.

Nasilje u porodici u Krivičnom zakoniku

Krivično delo "nasilje u porodici" reguliše član 194 Krivičnog zakonika.

(1) Ko primenom nasilja, pretnjom da će napasti na život ili telo, drskim ili bezobzirnim ponašanjem ugrožava spokojstvo, telesni integritet ili duševno stanje člana svoje porodice, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.

(2) Ako je pri izvršenju dela iz stava 1. ovog člana korišćeno oružje, opasno oruđe ili drugo sredstvo podobno da telo teško povredi ili zdravlje teško naruši, učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.

(3) Ako je usled dela iz st. 1. i 2. ovog člana nastupila teška telesna povreda ili teško narušavanje zdravlja ili su učinjena prema maloletnom licu, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do deset godina.

4) Ako je usled dela iz st. 1. i 2. ovog člana nastupila smrt člana porodice,
učinilac će se kazniti zatvorom od pet do petnaest godina, a ako je član porodice maloletno lice učinilac će se kazniti zatvorom najmanje deset godina.

(5) Ko prekrši mere zaštite od nasilja u porodici koje mu je sud odredio na osnovu zakona kojim se uređuju porodični odnosi,
kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom.

Najnovije vesti